
Corydon: Budgetloven er min baby
tekst Sidsel Boye
Det er en standardopgave for en leder, at man har et budget, som skal holdes.
Sådan lyder den tidligere socialdemokratiske finansminister Bjarne Corydons kommentar til den budgetlov, som i dag sikrer, at kommunernes samlede budgetter i modsætning til tidligere holder sig inden for de rammer, som er aftalt med staten.
– Budgetloven er min baby, og noget af det, jeg er mest stolt af at have været med til at indføre. Før var der ingen styr på, hvor mange penge man brugte, og det var hverken ledere eller politikere, der besluttede, hvad skatteborgernes penge skulle gå til. Jeg håber, at budgetloven holder til det kommende regeringsskifte, siger Bjarne Corydon, som i dag er administrerende direktør på Børsen, og som på Folkemødets første dag stillede op til en debat om, hvordan man finder en bedre balance mellem styring og ledelse i det offentlige.
Og Bjarne Corydon er glad for, at debatten bliver rejst, og han var kommet hele vejen til Bornholm for netop at komme af med et vigtig budskab.
– Ingen taler om det paradoks eller dilemma, at hvis man vil have mere ledelse og mindre styring, kræver det mere fakta. Hvis man for eksempel vil tage 20 millioner kroner fra beskæftigelseschefen og give dem til socialchefen, kræver det evidens, og hvis der ikke er det, må man se at få noget på bordet. Det kan godt være, at man har haft et sympatisk projekt, men gav det resultat? Der skal være et fair og datamættet diskussionsrum, og man hører ikke meget om data fra de røster, som gerne vil have mere ledelse og mindre styring, siger Bjarne Corydon.
I debatten deltog den fungerende innovationsminister, Sophie Løhde (V), og hun slår på, at man skal blive bedre til at dele data på tværs.
– Det gør vi ikke i dag, og det er vigtigt, hvis man vil udøve tværgående ledelse, og jeg håber, at flere ledere vil turde gå på tværs og påtage sig et større ansvar for udviklingen af den offentlige sektor, siger hun.
Den pointe griber borgmester i Kalundborg, næstformand i KL, Martin Damm (V) under debatten.
– Hvis man vil have mere tværgående tænkning, synes jeg, at staten skal overveje, om det er smart at starte med at lave 20 siloer og dele dem op på ministerområder. Jeg tror, at det er et dumt, lyder hans velmente råd.
Med i debatten var også Pernille Blach Hansen, regionsdirektør i Region Midtjylland, og hun mener, at man skal tænke sig grundigt om, inden man som politiker tager styringsværktøjet op af kassen.
– Man skal vide, hvilket problem man skal løse, før man kortslutter en proces. For vi har med mennesker at gøre, og styring virker nogle gange ufatteligt demotiverende, siger hun. sib@kl.dk