
Klar til at hjælpe fædre med barselsorlov
tekst Sidsel Boye
I løbet af de næste tre år vil fædrenes øremærkede barselsorlov vokse fra to uger til to måneder. Det kræver et nyt beredskab af fagpersoner, der kan støtte og hjælpe de nybagte fædre, så de ikke kommer snublende fra start, og det er emnet for en debat på Folkemødets første dag arrangeret af Forum for mænds Sundhed i samarbejde med Nordea-fonden.
Præcis den debat er en af borgmester Pernille Beckmanns (V) favoritter, når hun bliver bedt om at anbefale tre arrangementer fra folkemødets program.
– Nu har vi talt meget om kvinder og ligestilling, og der har været en dagsorden, som handlede om, at kvinder ikke fylder nok. Men nu begynder mændene også at føle sig lidt presset. Så nu skal de på banen. Det synes jeg er sjovt, siger Pernille Beckmann.
Greves borgmester, som selv er aktiv i et debat-arrangement om politisk ledelse på folkemødets første dag, anbefaler desuden Civiltinget, som er det sted, hvor de små organisationer, som ikke har fonde i ryggen, kan komme til orde.
– Det er fedt, at de også får en stemme, siger borgmesteren.
Den tredje anbefaling fra borgmesteren er en tur i Grundsvigs telt, som hun synes har godt fat i de danske kultur-debatter.
Stadsdirektøren i Odense, Stefan Birkebjerg Andersen, er også selv part i Folkemøde-programmet, men derudover peger han på tre arrangementer, som han forventer at dukke op til.
På mødets første dag er det: Offentlig ledelse i en digitaliseret fremtid på Ledelsesscenen. Og Realdanias netværksarrangement i Østersøteltet. Og fredag er det Erhvervshus Fyns arrangement i telt G6 om robotkapløbet.
Danske Kommuner har også spurgt den forholdsvis nyligt udpegede ledelsesambassadør, Dorthe Crüger, om hendes tre favoritter.
Hendes valg falder på fredagens program på Ledelsescenen med titlen "Bøvl, bureaukrati og borgere", som stiller spørgsmålet, om politiske krav hindrer lederne i at passe deres arbejde. Dorthe Crüger er selv en del af folkemødets program, men hun håber, at hun også kan nå lørdagens: "Economy for the Good" med forfatteren Christian Felber og journalisten Ulrik Haagerup på Verdensmålenes Plads.
– Jeg synes, mange offentlige politikere og ledere har gjort økonomi til målet og ikke til midlet for at nå målet. Og det ser jeg som en af de store udfordringer for at lykkes med rigtigt at sætte borgerne først i den offentlige sektor, siger hun.
Endelig vil ledelsesambassadøren gerne følge debatten om kvinder i ledelse lørdag morgen på Havnegadescenen med den tidligere kollega fra ledelseskommissionen direktør Marianne Thyrring.
Og så er der også lige plads til noget uforbeholden ros til Folkemødet.
– Jeg bliver simpelt hen høj over at opleve, at vi i denne uge hvert år er gode til at mødes og debattere alle mulige samfundsforhold. Alt det formelle lægges til side for en stund, og sund fornuft og fællesskabsfølelsen har kronede dage, siger Dorthe Crüger. sib@kl.dk