Enhedslisten kræver opgør med "jagt" på syge og arbejdsløse
Enhedslisten kræver, at pengene til investeringer i velfærd ikke kommer fra reformer, som går ud over de arbejdsløse og syge. Det siger Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper.
– Det er helt afgørende for os, at en ny regering lover, at jagten på syge og arbejdsløse skal stoppe. Ideen om, at man finansierer forbedringer af velfærden ved at forringe den sociale sikkerhed for syge og arbejdsløse, skal lægges på hylden, og vi skal indrette et socialt system, der støtter og hjælper frem for at sende mennesker ud i fattigdom og gøre dem mere syge, sagde Pernille Skipper, inden Enhedslisten som det første parti gik til forhandlinger med Socialdemokratiet om, hvilket grundlag en ny rød regering skal hvile på.
Mere konkret vil Enhedslisten kræve, at borgere, der er i beskæftigelsessystemet, bliver behandlet bedre, ligesom de kræver, at kontanthjælpsloftet bliver afskaffet.
– Vi går til forhandlinger i dag med en gentagelse af vores centrale budskab om, at den økonomiske ulighed skal mindskes, og at finansieringen af velfærden i fremtiden ikke skal findes hos dem, der har mindst. Samtidig har vi forslag med, der skal hjælpe ledige og syge ud af fattigdom og gøre systemet mere menneskeligt, siger Pernille Skipper.
Enhedslisten vil fjerne begrænsningen på, hvor længe man kan være på sygedagpenge, så syge arbejdsløse ikke skal leve af kontanthjælp. Desuden vil partiet sikre, at en lægeerklæring forhindrer syge arbejdsløse i at blive sendt i arbejdsprøvning.
I stedet skal finansieringen findes ved at øge beskatning på kapitalindkomst og selskaber, ligesom partiet vil hæve registreringsafgiften.
Senere i dag skal de Radikale til forhandlinger. De kræver modsat Enhedslisten, at penge til investeringer i velfærd findes ved reformer. Partiet har peget på, at det skal være nemmere for virksomheder at hente arbejdskraft fra udlandet ved at sænke den såkaldte beløbsgrænse. Det betyder, at en udlænding skal tjene et bestemt beløb for at få opholdstilladelse i Danmark. Den grænse vil partiet sænke fra de nuværende 417.800 kroner om året til 325.000 kroner om året.
Desuden vil Radikale fremskynde stigningen i pensionsalderen.
Enhedslisten mødte til forhandlinger klokken 10 i formiddag. Klokken 12 er det SF's tur, og til sidst klokken 15 forhandler de Radikale med Socialdemokratiet. jki@kl.dk