
Lederuddannelser får et serviceeftersyn
tekst Sidsel Boye
De offentligt godkendte lederuddannelser skal have et serviceeftersyn for at tjekke, om de er tilstrækkeligt praksisnære, og om de er med til at skabe værdi for borgerne. Det siger innovationsminister Sophie Løhde (V), som i dag fremlagde regeringens kompetence og ledelsesreform.
Hun vil vide, hvad regeringen får for de syv milliarder kroner, som bruges til efteruddannelse i den offentlige sektor.
– Der investeres massivt, men er uddannelserne også gode nok til at løfte ledelseskvaliteten, spørger ministeren.
Regeringens nye udspil, "En offentlig sektor rustet til fremtiden", viser blandt andet, hvor det halter i den daglige ledelsespraksis.
For eksempel oplever hver fjerde medarbejder sjældent eller aldrig, at deres arbejde bliver påskønnet af ledelsen. Og hver tredje oplever sjældent, at deres nærmeste leder involverer dem i planlæggelsen af arbejdet.
Og innovationsministeren er heller ikke tilfreds med ledernes generelle brug af ledelsesinformation.
– Borgernes oplevelser og erfaringer er værdifulde, og vi har interesseret os for lidt for, hvad borgerne mener. Kun 60 procent af de offentlige ledere bruger information om brugertilfredshed, når de træffer beslutninger, og det tal vil vi gerne have til at stige til 80 procent frem til 2022, siger ministeren.
Som et led i oprustningen af det gode arbejdsmiljø vil ministeren spørge samtlige ledere og medarbejdere om, hvad der motiverer dem i deres arbejde.
– Det ved vi ikke nok om. Vi ved ikke, hvor skoen trykker, og det har vi et forbandet politisk ansvar til at følge op på, uanset hvem der sidder i regering, siger Sophie Løhde.
Blandt de mange initiativer, regeringen er på vej med, er et tværoffentligt kompetenceråd, der skal sikre mere samarbejde og vidensdeling på tværs af sektorerne.
– Vi skal have direktionsforløb på tværs og rotationsforløb, så vi giver hinanden nye perspektiver, siger ministeren.
Af andre initiativer kan nævnes en velfærdsstafet, der skal gives til arbejdspladser, som har skabt nye gode løsninger til fordel for borgerne, et serviceeftersyn af samarbejdssystemet og endelig vil regeringen blive bedre til at spotte og udvikle nye ledere. Det skal blandt andet ske ved at oprette et talenthold for potentielle ledere. sib@kl.dk