
Mange ældre har for dårligt helbred
tekst Tom Ekeroth
Hvis andelen af ældre med dårligt helbred skal ned, er der brug for, at kommunernes indsatser på området er ens.
Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der i en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen kan se, at ældre samlet set ikke har fået bedre helbred siden 2010.
– Der har været en tendens til, at kommunerne har lavet deres egne modeller og haft for lidt fokus på, hvad der virker, hvis vi skal løfte kvaliteten og sundheden for vores ældre medborgere. Vi er nødt til at gøre op med, at de 98 kommuner tilrettelægger deres tilbud, som de selv ønsker, for ellers tror jeg ikke, at vi får rykket den her udvikling, siger Ellen Trane Nørby til Ritzau.
Regeringen har i sin sundhedsreform lagt op til, at der fra statsligt hold skal laves standarder for kommunernes indsatser på sundheds og ældreområdet.
Et af målene i reformen er 40.000 færre indlæggelser af især ældre patienter i 2025, og en del af opgaven ligger dermed hos kommunerne, der skal være med til at sikre, at sygehusene ikke bliver overbelastede.
Rapporten fra Sundhedsstyrelsen viser også, at dem med kortest uddannelser har dårligere helbred.
Hos Socialdemokratiet mener sundhedsordfører Astrid Krag, at den ulighed ikke alene kan udlignes i sundhedssystemet.
Flere penge til kommunerne
Hun mener desuden, at der skal afsættes flere penge til kommunerne, hvis de skal sikre bedre forebyggelse.
– Hvis man hvert år skal spare på ældreområdet, så er det svært. Der er skåret rigtig hårdt på aktiviteter og socialt samvær, siger Astrid Krag.
KL mener, at der er sket en forbedring med at forebygge og behandle sygdomme de seneste år:
– Jeg synes, det er vigtigt at sige, at kommunerne ikke kan løfte opgaverne på forebyggelsesområdet alene. Det er altafgørende, at vi løser opgaven i samarbejde med både borger, praksissektoren og civilsamfundet, lyder det i en skriftlig kommentar fra Jette Skive (DF), der er formand for ældre-og sundhedsudvalget i KL til Ritzau. tek@kl.dk