
100 initiativer skal styrke hovedstaden i den globale konkurrence
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Regeringen giver vitaminindsprøjtning til hovedstadsområdet. Udspillet skal bidrage til at skabe flere boliger, bedre mobilitet og øget fremkommelighed, nye arbejdspladser og nye grønne arealer og rekreative muligheder. Planerne i udspillet berører i alt 34 kommuner.
Ifølge regeringen er målet at sikre, at hovedstadsområdet også i de kommende år er et sted, hvor det er attraktivt at bo, arbejde og drive virksomhed. Og at hovedstadsområde står stærkt i den globale konkurrence om at tiltrække investeringer og talenter til gavn for væksten og udviklingen i hele Danmark.
– Regeringen vil have en stærk og attraktiv hovedstad. Derfor præsenterer vi i dag over 100 initiativer, som er en kæmpe vitaminindsprøjtning til hele hovedstadsområdet fra Helsingør til Køge og Roskilde, siger Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
200.000 flere københavnere
Udspillet skal leverer svar på fire store udfordringer, som hovedstadsområdet ifølge regeringen står over for frem mod år 2030. De er formuleret i følgende fire spørgsmål.
- Hvordan får vi plads til 200.000 flere borgere?
- Hvordan skaber vi gode rammer for vækst og viden?
- Hvordan undgår vi trængsel?
- Hvordan bliver hovedstaden aktiv, levende og grøn?
Regeringen vil finde flere områder i hovedstadsområdet, hvor der kan bygges boliger. Blandt andet skal en ny kunstig ø i Øresund bebos af 35.000 mennesker i 2070.
Regeringen vil også skabe arbejdspladser til 50.000 mennesker. Det skal blandt andet ske ved at skabe nye erhvervsområder i det, der i dag kan betragtes som periferien af hovedstadsområdet – Køge, Helsingør, Høje Taastrup og Roskilde.
Regeringen foreslår trafikselskaberne i hovedstaden slået sammen til ét under navnet HOT, som er en forkortelse af Hovedstadens Offentlige Transport. Regeringen vil også lave en ny motorvej mellem Køge og Frederikssundmotorvejen
– Med flere mennesker, der lever og arbejder i hovedstaden, følger også mere trængsel på vejene, som er en bremseklods for en høj mobilitet. Vi skal forbedre fremkommeligheden, og derfor vil vi undersøge muligheden for at udvide ringforbindelserne i hovedstadsområdet. Og så skal vi give den kollektive trafik et kvalitetsløft ved at samle hovedstadsområdets kollektive trafik i én samlet stærk organisation for på den måde at sikre et effektivt og gennemskueligt transportsystem, siger Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).
Ny klimasikker Femfingerplan
Som en del af udspillet har regeringen udarbejdet en ny Femfingerplan, der har indarbejdet nye former for klimasikring og grønne områder. Blandt andet er der givet grønt lys for en ny strandpark i Køge Bugt.
– Vi har en af verdens dejligste hovedstæder fyldt med grønne åndehuller. Bare spørg Lonely Planet. Vi kan udnytte de grønne områder til at opsamle de voksende vandmængder, der desværre vælter ud af skyerne stadigt oftere. Klimasikring med for eksempel en sø, et vådområde eller en skaterbane, der opsamler regnvand, kan gå hånd i hånd med vores friluftsliv, siger Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).
34 kommuner berøres
Regeringens hovedstadsudspil har været undervejs siden maj 2018. De fleste initiativer kan sættes i gang med det samme efter otte ugers høring.
34 kommuner vil blive berørt af planen, hvis alt gennemføres. Udspillet er baseret på 80 ønsker fra kommunerne i hovedstadsområdet. 80 af projekterne i udspillet er lokale for de enkelte kommuner, mens 20 projekter går på tværs af flere kommuner. tkn@kl.dk
Regeringens overordnede visioner
Boliger: Regeringen vil finde flere områder i hovedstadsområdet, hvor der kan skabes boliger, så der er balance mellem boligudbud og -efterspørgsel. Regeringen har allerede planlagt opførslen af en ny kunstig ø i Øresund kaldet Lynetteholmen, som forventes færdig i 2070 og skal huse 35.000 nye københavnere. Øen skal også medvirke til at klimasikre København i en højere grad.
Vækst: Regeringen vil skabe minimum 50.000 nyearbejdspladser ved blandt andet at skabe nye erhvervsområder i Helsingør, Hillerød, Frederikssund, Roskilde, Køge og Høje-Taastrup, som får lov til at opføre større erhvervsbyggerier længere fra stationerne.
Trafik og mobilitet: Regeringen foreslår trafikselskaberne i hovedstaden slået sammen til ét under navnet HOT, som er en forkortelse af Hovedstadens Offentlige Transport. Regeringen vil også lave en ny motorvej mellem Køge og Frederikssundmotorvejen. En forundersøgelser er i gang for 12 millioner kroner, der skal afdække mulighederne for motorvejen. Desuden vil Regeringen have forbedret togforbindelsen til Københavns Lufthavn ved at udvide stationen med to spor. Lufthavnen skal også udvides med 2000 nye parkeringspladser.
Ny grøn Femfingerplan: Hovedstadsområdet skal sikres bedre mod de massive regnskyl, som forventes at blive et problem for Danmark som følge af klimaforandringerne. En del af løsningen er fingerplanen, der er en vifte af grønne områder i København og omegn. En modernisering af denne fingerplan vil regeringen inddrage i klimasikringen. Der bliver også givet grønt lys for udvikling af en ny strandpark ved Køge Bugt.