
Kvalitet er vigtigere end kommunalt selvstyre
tekst Gitte Johansen
Med regeringens udspil til en sundhedsreform er der lagt op til, at Sundhedsstyrelsen i en ny national kvalitetsplan stiller bindende krav til kvaliteten i det nære sundhedsvæsen. En ide, der fik bred opbakning hos både fagfolk og politikere under debatten på KL’s sundhedskonference, som blev afholdt tirsdag i Kolding.
– Vi er simpelthen nødt til at have nationale standarder for at få den her plan ført ud i livet. Vi har set med for eksempel intravenøs behandling i eget hjem, at det ikke nytter, hvis vi selv skal forhandle med regionerne. Det handler om at få placeret ansvaret. Hvem har ansvaret for hvad, siger Jette Skive (DF), formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg.
Og et polemisk spørgsmål fra ordstyrer Kurt Strand om, hvordan det kommunale selvstyre har det med bindende nationale krav, fik ikke Jette Skive til at vakle.
– Nationale standarder er en fordel for den enkelte borger. Og så må vi give køb på nogle andre principper. Vi skal hele tiden huske, hvorfor vi er her. Det er for borgernes skyld. Ikke for politikerne og embedsmændenes skyld, siger Jette Skive.
Vi har ikke brug for 98 gode ideer
Det radikale regionsmedlem Karin Friis Bach fra Region Hovedstaden kom dog det kommunale – og det regionale – selvstyre til undsætning.
– Jeg kan godt være lidt bekymret for, at vi taler os hen et sted, hvor alle skal gøre alt på samme måde. Jeg er selvfølgelig enig i, at der skal være ensartethed, når vi taler om kvaliteten i den behandling, borgerne får. Men måden, man udfører det på, der skal vi passe på med, at alle skal gøre det hele på den samme måde hele tiden, siger Karin Friis Bach (R), formand for Danske Regioners Sundhedsudvalg.
Den bemærkning fik sundhedsministeren til at tage ordet.
– Det er jeg grundlæggende ikke enig i. Man skal ikke opfinde den dybe tallerken 98 steder. Det er en opgave, der skal løses indenfor nogle rammer. Det er ligesom i regionerne, hvor det er fjollet, at man i dag sidder og køber it udstyr ind fem forskellige steder, siger Ellen Trane Nørby (V).
Sundhedsydelser skal ikke være alt for kreative
Heller ikke formanden for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, ligger tilsyneladende søvnløs om natten ved udsigten til for meget ensretning i kommunerne.
– Inden vi begynder at bekymre os over ensartetheden, vil jeg lige slå fast, at mine bekymringer lige nu primært går på, at tilbuddene er for uensartede ude i kommunerne. En styrkelse af kvalitetskravene vil været et kæmpe stort og vigtigt løft, fordi en større ensartethed vil betyde, at jeg trygt kan udskrive min patienter på medicinsk afdeling til et kommunalt sundhedstilbud, siger Andreas Rudkjøbing.
Faktisk er det kun godt, hvis kreativiteten ikke blomster alt for vildt, når kommunerne skal indrette deres sundhedstilbud, mener formanden for Lægeforeningen.
– Nogle steder skal kreativiteten ikke være alt for stor. Et eksempel er alkoholbehandlingen, som ser alt for varieret ud rundt om i landet. Nogle steder bruger man ligefrem metoder, som man slet ikke bør bruge i et moderne land, siger Andreas Rudkjøbing. gij@kl.dk