
Tvangsadoptioner sker af hensyn til barnet
tekst Tom Ekeroth
En artikel på DR gav det indtryk, at Lolland Kommune brugte tvangsadoptioner af økonomiske grunde. Selv om Lolland Kommune korrigerede artiklen stillede folketingsmedlem Karin Nødgaard (DF) et paragraf 20-spørgsmål om sagen til ministeren. Som nu har svaret, at tvangsadoptionerne sker af hensyn til barnets tarv.
Formand for Børne- og Skoleudvalget i Lolland Kommune, Kasper Roug (S), siger:
– Først og fremmest er det vigtigt at rydde den misforståelse af vejen, at det skulle være økonomien, vi lægger til grund, når vi i Lolland Kommune skrider til så voldsomme indgreb som at anbefale tvangsadoption. Intet kunne være mere forkert, siger udvalgsformanden.
Han forklarer:
– Sparekataloget, som DR – og Karin Nødgaard – henviser til, var et bruttokatalog med alle mulige spareforslag på børne- og skoleområde til brug for budgetforhandlingerne. Det betyder, at der er politisk opbakning til nogle forslag, mens andre forslag falder. Og lige præcis forslaget om at spare penge gennem tvangsadoptioner blev ikke til noget, netop fordi vi vil lægge barnets tarv til grund for en tvangsadoption.
Den misforståelse var Lolland Kommune allerede ude og korrigere med pressemeddelelse samme dag, som DR’s artikel blev bragt, den 19. december. Kasper Roug er derfor ærgerlig over, at misforståelsen alligevel får lov til at gå igen den 20. december i et § 20-spørgsmål til børne- og socialministeren.
– Da vi den 19. december udsendte vores pressemeddelelse, som korrigerede DR’s artikel, var jeg opmærksom på, at den netop også blev sendt til Karin Nødgaard. Jeg havde selvfølgelig ønsket, at Karin Nødgaard havde valgt at tage hensyn til denne, inden hun ulejligede ministeren med et hypotetisk spørgsmål, siger Kasper Roug, som forudser, at der bliver travlt i ministerierne, hvis de nu også skal til at bruge ressourcer på at forholde sig til alle de hel- og halvfærdige forslag, som aldrig bliver til noget ude i kommunerne. tek@kl.dk
Link til Lolland Kommunes tidligere udsendte pressemeddelelse, §-20 spørgsmål og DR's artikel ses herunder.
Fakta
Et paragraf 20-spørgsmål er et spørgsmål om et offentligt anliggende stillet af et af et folketingsmedlem til en minister. Navnet refererer til § 20 i Folketingets forretningsorden..
Spørgsmålene tillader, at partier uden for regeringen og dermed uden direkte adgang til embedsmandsapparatet i ministerierne kan få oplysninger til brug i deres parlamentariske arbejde. Derudover – og måske hyppigst – kan de bruges politisk til at skabe opmærksomhed omkring en konkret sag eller en generel problemstilling inden for ministerens resortområde. Det sker jævnligt, at sager rejst af pressen, giver anledning til paragraf 20-spørgsmål