
Efter EFI-krak: Nu har kommune bragt gælden i bund
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
På to år har Roskilde Kommune klaret den opgave som SKAT med sit kuldsejlede inddrivelsessystem EFI ikke kunne løse.
Da EFI blev skrottet i 2015, skyldte Roskildes borgere 6,2 millioner kroner i ejendomsskat. I februar 2017 fik kommuner lov til at overtage inddrivelsen af ejendomsskatter, og med udgangen af 2018 er restancerne i Roskilde Kommune bragt ned på stort set nul.
– De dygtige medarbejdere i kommunen har ganske enkelt løftet opgaven langt mere overbevisende end SKAT og selvom det har kostet ekstra fokus i en periode at få vendt udviklingen, er den ekstra arbejdsindsats en investering, der betaler sig. Den kommunale service er jo afhængig af, at vi får de forventede penge i kassen, siger borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen (S).
Hvert år skal Roskildes cirka 26.000 grundejere betale 570 mio. kr. i ejendomsskat. De manglende betalinger var i 2015 løbet op i 6,2 mio. kr, men nu er de gamle restancer nede på 141.000 kr. Opgaven med at kradse de penge ind ligger hos Gældsstyrelsen, der også skal inddrive 500.000 kr., som skulle betales i juli 2018.
– På to år er gælden stort set væk, og det er en kurs, jeg har al mulig grund til at tro, at vi kan holde. Det vidner om, at opgaven løses bedst tæt på borgerne, så jeg håber, at vi nu får arbejdsro til at fortsætte det gode arbejde, siger Joy Mogensen.
Roskilde tilskriver selv de faldende restancer en konsekvent kurs i kommunen. Hvis en grundejer ikke betaler sin ejendomsskat, sender kommunen en påmindelse. Virker det ikke, følger en rykker og siden en underretning om udlæg. Hvis det heller ikke får grundejeren til at betale sin ejendomsskat, bliver kravet efter fire uger sendt til en advokat, der så vil gå i fogedretten og begære grundejerens ejendom på tvangsauktion. jki@kl.dk