
KL om sundhedsreform: Sørg for at pengene følger med
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Med regeringens udspil til en reform af sundhedssektoren er der lagt op til, at kommunerne indtager en mere fremtrædende rolle i sundhedsvæsenet. Regeringsudspillet lægger op til, at kommunerne i samarbejde med sygehuse og praktiserende læger i højere grad skal have ansvaret for forebyggelse, behandling og rehabilitering.
Men de opgaver kan kommunerne kun løse, hvis der også følger tilstrækkelig finansiering med. Det siger KL's formand, Jacob Bundsgaard.
– Kommunerne har oprustet markant på sundhedsområdet til gavn for borgerne, men det er sket uden en samlet plan og medfølgende finansiering. Det har vi længe efterspurgt. Regeringens reformudspil indeholder en del af de elementer, der skal til for at styrke det nære sundhedsvæsen, men det kan kun lykkes, hvis kompetencer og økonomi følger med, siger Jacob Bundsgaard, der også er borgmester i Aarhus Kommune.
Tvivl om fremadrettet finansiering
I præsentationen af udspillet, der har fået titlen "Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder", kom finansminister Kristian Jensen (V) ind på de kommunale bekymringer om finansieringen. Uden dog at udstede nogen garantier.
– Kommunerne skal have økonomi med til de opgaver, der bliver flyttet fra regionerne til kommunerne. Det er klart, lød det fra Kristian Jensen.
Det fremgår ikke af regeringens udspil, hvordan de kommunale opgaver skal finansieres, mener KL's formand, Jacob Bundsgaard.
– Vi kan ikke ud af regeringens oplæg se, om finansieringen er tilstrækkelig både nu og fremadrettet. Vi ser ind i en meget nær fremtid med en stor vækst i udgifterne på sundhedsområdet, så det er ikke bare et spørgsmål om at sikre finansiering her og nu, det er lige så vigtigt at forholde sig til det stærkt stigende udgiftspres. Det nytter ikke noget, at kommunerne efterlades på perronen med en kæmpe regning i fremtiden, siger Jacob Bundsgaard.
Han bliver sekunderet af næstformand Martin Damm (V), der peger på, at en udligningsreform er en forudsætning for, at kommunerne kan lykkes med opgaven.
– Der er helt afgørende, at vi kan få hele Danmark med, derfor er det en forudsætning for en kommende sundhedsreform, at der gennemføres den udligningsreform, som kommunerne længe har efterspurgt, siger Martin Damm, der også er borgmester i Kalundborg Kommune.
Kristian Jensen: Udligning vil tage højde for sundhedsreform
Mens der stadig er uafklarede spørgsmål om finansieringen af de nye kommunale sundhedsopgaver, så ville finansminister Kristians Jensen på pressemødet i statsministeriet i dag onsdag gerne garantere, at en kommende udligningsreform også omfatter penge til sundhedsopgaverne.
– Det er en bunden opgave for Folketinget at forhandle en udligningsaftale på plads. Og de elementer, der ligger i sundhedsreformen, skal selvfølgelig med ind i en udligningsreform. Så det er en garanti for, at de penge, der følger med sundhedsopgaverne, også følger med i en ny udligningsreform, siger Kristian Jensen.
Her brød statsminister Lars Løkke Rasmussen ind:
– Det er heller ikke sådan, at vi med et enkelt hug bare kaster en masse opgaver ned i kommunerne. Med tiden kan kommunerne gribe ud efter flere opgaver. Det sker på den måde, at vi laver en national kvalitetsplan med afsæt i Sundhedsstyrelsen. Den vil sige noget om, at det her skal kommunerne kunne løfte. Og der skal pengene følge med, siger Lars Løkke Rasmussen.
Regeringens udspil til en reform af sundhedsvæsenet betyder, at regionerne skal nedlægges. Planen er, at reformen er på plads, så den kan træde i kraft fra starten af 2021.
Du kan læse hele KL's kommentar her. Et faktaark med informationer omkring udspillet findes her. Og endelig kan du finde selve udspillet her. jki@kl.dk