Frygt, bekymringer og lidelser: Reaktioner på regeringens sundhedsreform
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Der skal laves en helt ny struktur for sundhedsvæsenet, mener regeringen, der i dag onsdag præsenterede sit udspil til en reform af sundhedssektoren.
Udspillet har kastet en lang række reaktioner på de sociale medier af sig. Vi har samlet et udvalg her.
Lægeforeningen peger på, at debatten om konkrete løsninger kan drukne i struktursnak
##ContentBoxStart##249458##ContentBoxEnd##
Regeringen mener, at reformen kan bidrage med 2,3 milliarder kroner i besparelser på det administrative område. Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper efterspørger et svar på, hvor de 2,3 milliarder kroner i effektiviseringer skal komme fra.
##ContentBoxStart##249459##ContentBoxEnd##
I fagbevægelsen er der ros for, at regeringen tager fat om de rigtige problemer. Men FOA's formand Mona Striib kan ikke lige se, hvilke løsninger regeringen bidrager med.
##ContentBoxStart##249460##ContentBoxEnd##
Regeringen siger, at der blandt andet kan effektiviseres ved at samtlige fem regioner, der nu skal være sundhedsfællesskaber, laver fælles indkøb. Den køber måske snart tidligere regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) ikke.
##ContentBoxStart##249461##ContentBoxEnd##
En national enhed skal have det overordnede ansvar for sygehusvæsenet. Til gengæld skal der oprettes 21 sundhedsfællesskaber rundt omkring i landet. Men er det i virkeligheden skjult centralisering? Det frygter Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard.
##ContentBoxStart##249462##ContentBoxEnd##
Socialpædagogernes formand er bekymret for, at det specialiserede socialområde kommer til at lide under reformen.
##ContentBoxStart##249463##ContentBoxEnd##
I Lyngby-Taarbæk har byrådsmedlem Simon Pihl Sørensen tager et kig ind i krystalkuglen. Han ser privatisering ad bagvejen.
##ContentBoxStart##249464##ContentBoxEnd##
Dennis Kristensen, der tidligere var formand for FOA, har stadig en skarp holdning til dansk politik. Også til sundhedsreformudspillet, som han kalder centralisering og afdemokratisering.
##ContentBoxStart##249465##ContentBoxEnd##
Den socialdemokratiske regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen, kan se frem til at få tilbuddet om at lede et af de fem sundhedsfællesskaber fra 2021. Men det er ikke det, der optager ham mest efter at have set reformudspillet.
##ContentBoxStart##249466##ContentBoxEnd##
Generalsekretæren i interesseorganisationen Bedre Psykiatri savner fokus på det psykiatriske område.
##ContentBoxStart##249467##ContentBoxEnd##
På Facebook skriver Herlev-borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) i et længere indlæg, at reformen kan føre til kommunesammenlægninger.
##ContentBoxStart##249468##ContentBoxEnd##
Danmarks Statistik byder også ind med en vinkel på reformen. Regeringen siger, at den kan finde 2,3 milliarder kroner i administrative besparelser ved at nedlægge regionerne. Danmarks Statistik siger, at regionerne i 2019 regner med at bruge 81,6 millioner kroner på den politiske gren. Så mangler der bare 2,218 milliarder kroner for at regnestykket går op.
##ContentBoxStart##249469##ContentBoxEnd##
Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, peger på, at der skal flere penge til sundhedsvæsenet for at klare det stigende antal ældre.
##ContentBoxStart##249470##ContentBoxEnd##