
Nødbehandlere skal redde liv i Hundested
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Fra i dag er hjertestoppatienter i Hundested og omegn ikke længere afhængige af, at en ambulance når frem, inden behandlingen kan påbegyndes. Det sikrer en ny aftale mellem Halsnæs Kommune, Region Hovedstaden og Frederiksborg Brand og Redning.
Nødbehandlerne vil blive sendt ud i de tilfælde, hvor Region Hovedstadens Vagtcentral vurderer, at de kan nå hurtigere frem til borgeren end ambulancen.
Borgmester Steffen Jensen (S) er glad for den nye aftale, der sikrer livsvigtig hjælp i Hundested.
– Akutte tilfælde er netop der, hvor sekunder og minutter er afgørende for borgerens ve og vel. For en kommune med vores beliggenhed er det derfor vigtigt, at vi har fået lavet en aftale. Den sikrer ikke bare, at borgerne får hurtigere hjælp, men også, at nødbehandlernes kvalifikationer og ressourcer bliver brugt der, hvor behovet er størst, siger Steffen Jensen.
Bedre chancer for at overleve
Regionsrådets formand Sophie Hæstorp Andersen (S) glæder sig også over aftalen.
– Det er godt, at vi kan samarbejde om at redde flere liv. De seneste 15 år er det lykkedes at tredoble overlevelsen efter hjertestop, men vi kan gøre det endnu bedre. Internationale erfaringer viser nemlig, at vi kan forbedre de gode overlevelsesresultater ved at samarbejde med andre professionelle, siger regionsrådsformanden.
Med den tidligere ordning har det kun været muligt for beredskabet i Frederiksborg Brand og Redning at blive kaldt ud i tilfælde af tilskadekomst som for eksempel et trafikuheld. Med den nye ordning bliver det muligt for Region Hovedstadens Vagtcentral også at gøre brug af nødbehandlerne i Hundested, når der opstår hjertestop.
Nødbehandlerne består af brandmænd, der har gennemgået en nødbehandleruddannelse og kører med hjertestartere som en fast del af deres udstyr.
Det er regionerne, som står for at koordinere og udsende ambulancer og akutlægebiler, når man som borger ringer 1-1-2 om sygdom og skade. tkn@kl.dk