
Røde partier i Århus vil legalisere hash
tekst Signe Rosa Skelbæk
Århus Kommune har, som så mange andre storbyer, den senere tid haft uro i byen på grund af kriminelles kamp om hashsalget. Det får de tre partier SF, Enhedslisten og Alternativet til at foreslå Århus byråd, at Århus Kommune laver en forsøgsordning med legalisering af cannabis.
Formålet er at gøre det sværere for kriminelle at tjene enorme pengesummer på hashsalget, samtidig med at forslaget vil sikre, at kommunen kommer i tættere kontakt med borgere, der er på vej ud i et misbrug.
– Det er noget med at få det ind i kontrollerede omgivelser, så vi ved, hvordan det bliver solgt, og derefter få kontakt med de mennesker, der køber det, siger Liv Gro Jensen fra Alternativet til TV2 Østjylland.
Partierne sammenligner forslaget med den måde, Sverige håndterer alkoholsalg, hvor man skal besøge det statskontrollerede "Systembolaget", hvis man vil købe drikkevarer med en alkoholprocent på mere end 3,5 procent.
Forslaget møder dog modstand fra Socialdemokratiet og Venstre, og dermed tegner der sig ikke et flertal for forsøgsordningen.
Socialdemokratiets politiske ordfører Anders Winnerskjold frygter, at en legalisering af hash vil få endnu flere til at prøve stoffet.
– Vi synes, det er et dårligt forslag. Vi har allerede rigtig mange mennesker, der har psykiske lidelser, og vi skal ikke legitimere, at endnu flere muligvis får en psykisk lidelse, hvis flere ryger hash, siger han til DR Nyheder.
I Københavns Kommune har overborgmester Frank Jensen (S) tidligere af flere omgange foreslået en forsøgsordning med legalisering af hash, men har fået nej fra Christiansborg. sisk@kl.dk
Frikommune
Århus Kommune er en frikommune. Som frikommune har man lov til at tænke ud af boksen og finde alternative løsninger til problemer.
En frikommune skal først ansøge om at få lov til at omgå de eksisterende regler. Dvs. forslaget med legalisering af cannabis skal først godkendes på Christiansborg, hvis der kommer flertal for det i byrådet i Århus.
Hvis forsøgene i de enkelte kommuner er en succes, kan de være inspiration til forenkling og forbedring af de statslige regler til glæde for alle kommuner.
I sidste runde frikommuneforsøg blev der udvalgt 44 kommuner, der blev organiseret i otte netværk.
Kilde: Økonomi- og indenrigsministeriet