
Forebyggende hjemmebesøg skal bekæmpe ensomhed blandt ældre
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
I kampen mod ensomhed blandt ældre har ældreministeren Thyra Frank (LA) smidt et lovændringsforslag på bordet. For fremtiden skal ældre kun vente til de fylder 70 år, før de kan få tilbudt et forebyggende hjemmebesøg mod ensomhed. Hidtil har de skulle vente til de fyldte 75 år.
– Mange ældre oplever desværre at føle sig ensomme. Det kan komme, når man holder op med at arbejde eller mister nære venner eller en livspartner gennem mange år. Dem skal vi række ud til tidligere, så ensomheden ikke bliver til depression eller livstruende sygdom, der ødelægger livskvaliteten, siger ældreminister Thyra Frank.
Det er den ældre borgers hjemkommune, der skal tilbyde hjemmebesøget, som på trods af navnet også kan være et kollektivt tilbud på det lokale sundhedshus. Hjemmebesøget består af en samtale, hvor den ældre kan tale om sin livssituation og få råd og vejledning om aktiviteter, der kan modvirke ensomheden.
Lovforslaget vil, hvis det bliver vedtaget, betyde, at alle ældre, der bor alene får tilbudt hjemmebesøget. Desuden skal kommunerne tilbyde hjemmebesøget til borgere, der fylder 65 år, hvis de samtidig er i risikozonen for at blive ensomme eller få behov for hjælp. Det kan være fordi de har mistet en ægtefælle eller lider af alkoholisme. Til gengæld flyttes grænsen for de borgere, der får tilbudt årlige besøg fra 80 år til 82 år.
– Med det her lovforslag får vi mere fokus på en gruppe, som især kan være i risiko for ensomhed. Det synes jeg giver mere tryghed, og jeg er sikker på, at det kommer til at gøre en forskel for rigtig mange mennesker, siger Thyra Frank.
Hjemmebesøgsforslaget er et af flere initiativer mod ældres ensomhed, som der blev afsat 100 millioner kroner til i forbindelse med finanslovsaftalen for 2019. Ifølge Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvilking anslås det, at 33.000 ældre føler sig ensomme. Ældre er desuden overrepræsenteret i selvmodsstatistikkerne. jki@kl.dk