
Drastisk fald i bryllupsturisme: "Omsætningen smadret"
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Udenlandske par, der rejser til Danmark for at blive gift, har været en givtig forretning for en række kommuner i grænselandet. Men siden nye regler trådte i kraft ved årsskiftet, er antallet af vielser styrtdykket. Det viser tal, som DR Syd har fået hos Statsforvaltningen.
Sidste år blev 10.437 udenlandske par viet, men i årets første knap halvanden måned er antallet af udenlandske vielser kun nået op på 299.
Ved årsskiftet trådte en regelændring i kraft, som betyder, at udenlandske par, der vil vies i Danmark, skal ansøge Statsforvaltningen om tilladelse. Det har givet en længere sagsbehandlingstid, som altså betyder, at kun knap 300 par er kommet igennem nåleøjet.
Nedgangen i antallet af vielser giver Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), rynker i panden. Sidste år i januar blev 67 udenlandske par viet i grænsekommunen. I år er der hidtil kun viet et enkelt udenlandsk par. Og det kan koste på omsætningen i byens erhvervsliv, frygter Henrik Frandsen.
– Næsten 4.000 mennesker plus familie og venner besøgte Tønder-området og lagde mange penge i vores butik. Dem frygter vi at komme til at mangle, hvis ikke vi lynhurtigt får det her til at virke, siger Henrik Frandsen til DR Syd.
Stop proforma
De nye regler blev vedtaget af Folketinget i foråret sidste år. Blandt ændringerne er, at et udenlandsk par, der vil vies i Danmark, skal sende en ansøgning, som Statsforvaltningen i Odense så behandler. Det skal forebygge proformaægteskaber.
Også Langeland Kommune har oplevet et voldsomt fald i antal vielser sammenlignet med sidste år. Her er tallet faldet fra 50 til blot tre. Også her er borgmesteren bekymret.
Den omsætning, det har givet os, har man faktisk smadret fra den ene dag til den anden. Dermed forringer man beskæftigelsesmulighederne i vores områder, siger Tonni Hansen (SF).
Hos Statsforvaltningen gyder kontorchef Britt Egeskov olie på vandene.
Hun mener ikke, at der er grund til bekymring for de udenlandske par, hvor der ikke er tale om proformaægteskab. Hun erkender over for DR Syd, at sagsbehandlingstiden dog er noget længere i Statsforvaltningen, end den var ude i kommunerne, men det skyldes, at de undersøger brudeparrene grundigere. Samtidig fortæller hun, at de er ved at sørge for, at telefonsvareren i Statsforvaltningen får en engelsk stemme, så de udenlandske par nemmere kan navigere igennem systemet. jki@kl.dk