
Ny kommissær: Ingen ambitioner om at ødelægge den danske model
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Den nye kommissionsformand Ursula von der Leyen har siden sin udpegelse talt varmt for, at EU skal fastsætte en mindsteløn for medlemslandene. Den tanke huer de færreste i Danmark, hvor både fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer vil holde fast i den danske model.
I går torsdag var den nye kommissær for beskæftigelse og sociale rettigheder, Nicolas Schmit, som skal udføre planerne, nemlig på besøg under Regionsudvalgets plenarsamling i Bruxelles. Her spurgte både det svenske medlem af Regionsudvalget og danske Erik Flyvholm (V), hvilke planer den nye kommissær har med mindstelønnen i en nordisk kontekst.
##ContentBoxStart##255076##ContentBoxEnd##
Svaret fra kommissæren lød, at kommissionen ikke har ambitioner om at ødelægge eller svække den danske model.
– For at alle skal forstå: Jeg støtter først og fremmest kollektive forhandlinger. Hvis der bliver indført en ramme for mindsteløn, som von der Leyen har foreslået, vil vi samtidig styrke kollektive forhandlinger i den sociale markedsøkonomi. Der, hvor kollektive forhandlinger fungerer godt og dækker alle eller en stor majoritet af lønmodtagerne, kommer vi ikke til at ødelægge, svække eller forandre noget. Systemet som findes i mange lande – mest i de nordiske lande – vil være absolut sikret, sagde Nicolas Schmit fra talerstolen på plenarsamlingen ifølge Regionsudvalgets presseafdeling.
Vil holde op på løfter
Erik Flyvholm, der er formand for KL’s internationale udvalg, havde spurgt Schmit om planerne for mindsteløn, for at holde ham op på tidligere udmeldinger i blandt andet Europa-Parlamentet.
– Han har tidligere sagt, at han og kommissionen vil tage hensyn til lande, hvor der allerede findes velfungerende modeller, og det var vores ærinde at holde ham op på det, forklarer Erik Flyvholm.
Han og resten af de danske medlemmer i Regionsudvalget, der repræsenterer de danske kommuner og regioner, som er arbejdsgiver for omkring 600.000 danskere, er bekymrede for, at EU-lovgivning om en EU-mindsteløn vil komme i karambolage med et system, som de er glade for.
– Vi har et velfungerende arbejdsmarked, så hver gang nogen taler om at indføre lovbestemt mindsteløn i EU, så stritter vi jo i mod. Der kan være gode grunde andre steder i Europa til at sikre en mindsteløn, men de gode grunde findes ikke i Danmark og de andre nordiske lande, hvor arbejdsmarkedets parter aftaler vilkår, siger Erik Flyvholm.
Djævlen ligger i detaljen
Han peger på, at hvis EU gennemfører ambitionerne om mindsteløn i form af et direktiv, så skal det i hvert fald tage højde for vilkårene i Danmark.
– Djævlen ligger jo i detaljen. Laver de et EU-direktiv, så vil danske aftaler kunne blive underløbet af EU-domstolen. Så vi har opfordret til, at Nicolas Schmit er meget opmærksom på at undgå at ødelægge eller underminere den danske model, siger Erik Flyvholm.
Med torsdagens udmelding fra Nicolas Schmit er Erik Flyvholm blevet bekræftet i, at EU-Kommissionen i hvert fald er opmærksomme på de danske interesser.
– Jeg hører, at han ingen ambitioner har om at gennemføre noget, som ødelægger et ellers velfungerende system. Så det er sådan set betryggende, siger Erik Flyvholm.
Nicolas Schmit kommer til Danmark i næste uge, hvor han skal mødes med arbejdsmarkedets parter og besøge KL-huset. jki@kl.dk