
Aabenraa-idé bliver til lov: Sparer kommunerne for millioner
tekst Mads Brandsen
Inden første opfølgningssamtale i sygedagpengesager skal kommunerne indhente en lægeerklæring. Uanset om den er relevant i den enkelte sag. Men det bliver formentlig snart ændret.
Aabenraa Kommune har via den kommunale udfordringsret forsøgt sig med ikke at indhente en lægeerklæring, hvis den kan undværes – hvilket har ført til både hurtigere og billigere sagsbehandling.
Og nu er idéen fra Aabenraa meget tæt på at blive til en lovændring.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) står bag et lovforslag, der allerede har klaret sig gennem førstebehandlingen i Folketinget med opbakning fra samtlige partier.
– Borgere skal ikke opleve at blive sendt unødig til lægen efter en lægeerklæring. Vi må have tillid til, at sagsbehandleren kender borgerens situation bedst, og at sagsbehandleren er i stand til at vurdere, hvornår der er behov for en lægeattest. Der skal derfor ikke være stive proceskrav. Der er simpelthen ingen grund til at smide mange penge efter en lægeattest, der ikke giver mening for alle sygemeldte uanset situation og sygdom, sagde ministeren under førstebehandlingen.
Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår det, at lovændringen fører til en besparelse for kommunerne på 41,7 millioner kroner.
Lovforslaget tredjebehandles i Folketinget 20. december. mdbr@kl.dk