
Nu åbner porten til Danmarks største marskområde
tekst Tom Ekeroth
I Højer Mølles to tidligere kornmagasiner, "Store Spiker" og "Lille Spiker", klippes snoren til nye udstillinger, der fortæller om områdets unikke fugleliv og natur, grænsehistorien, lokal byggeskik og menneskenes kamp med og mod vandet. Samme dag er der mulighed for at vandre på to nye stisløjfer på Marskstien.
Ved åbningen taler ved borgmester Henrik Frandsen (V), direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen, filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, direktør i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Henrik Tvarnø, direktør i Museum Sønderjylland, Henrik Harnow, og formand for Nationalpark Vadehavet, Janne Liburd.
Marskstien åbner
Samtidig indvies Marskstien - en 54 km lang vandresti - som bringer dig gennem Danmarks største marskområde. Ruten går også gennem byer som Tønder, Møgeltønder, Rudbøl og Højer og forbi seværdigheder som Schackenborg Slot, Højer Mølle og Lægan pumpestation. Med Marskstien kan besøgende nu lettere finde vej i det store område og komme ud i hjørner, der før virkede utilgængelige, med respekt for det rige fugleliv, der er et af Tøndermarskens kendetegn.
Sort sol-fænomenet tiltrækker mange turister til Tøndermarsken. Det har gennem flere år været hovedattraktionen i marsken, og har man én gang set de tusinde stære male solen sort, glemmer man det aldrig. Men det er i høj grad hverdagen i Tøndermarsken, der gør området unikt. Vejret gør oplevelsen forskellig fra dag til dag, og som de lokale siger:
"Vores vigtigste seværdighed er himlen."
På en vandretur gennem det åbne landskab, langs de mange kanaler med får til alle sider og gæs i luften, ved man, hvad de lokale mener.
Landskabet er formet af menneskers liv med og mod vandet. Dette levende kulturlandskab rummer et enestående fugleliv med områder af særlig international værdi. Dele af området indgår i Nationalpark Vadehavet, der har status som UNESCO Verdensarv.
Marskstien er et resultat af samarbejde mellem mange forskellige grupper i samfundet og er i høj grad forankret lokalt. Mange har har deltaget i lokale sti-lag eller har sendt forslag ind via Facebook, en app eller mails. På den måde er ruten blevet testet og forbedret. tek@kl.dk
Fakta
Tøndermarsk Initiativet er et samarbejde mellem Foreningen Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal, Nordea-fonden og Tønder Kommune om at udvikle Tøndermarsken, så området bliver endnu mere attraktivt at besøge, bo og arbejde i.
Over fem år bidrager parterne tilsammen med ca. 250 mio. kr. til udviklingen.
Initiativet er Danmarks største samlede projekt til udvikling af ét område.