
Klimaløsning vandt over vandet
tekst Tom Ekeroth
Enorme regnmængder på få timer skabte onsdag oversvømmelser mange steder. Ikke mindst i området omkring Middelfart, hvor både sommerhuse, campingpladser og veje blev hårdt ramt.
Et sted undgik dog helt oversvømmelser, og de skader på huse, veje og indbo, der kan følge med, når vejret viser sig fra sin værste side.
I Middelfarts såkaldte KlimaBy, hvor veje, gangstier og arealer er indrettet til at håndtere større regnmængder, har der nemlig ikke været meldinger om oversvømmelser.
KlimaByens særlige indretning betyder, at regnmængderne bliver ledt via vejene til byens havnebassin og til særligt indrettede grønne områder og regnvandsbede.
Her gør vandet ikke skade og kan langsomt sive ned.
–Selvom vi stadig mangler enkelte etaper og anlægsarbejde på KlimaByen, så kan vi konstatere, at den første alvorlige test af området, ser ud til at være bestået. Bortset fra et vejstykke, hvor vandet stod lidt højt, har vi ikke fået meldinger om problemer og slet ikke om oversvømmelser eller materielle skader - på trods af de ekstreme regnmængder, forklarer projektleder for KlimaByen Pernille Svane.
Samfundsøkonomisk gevinst
KlimaByen, der i øjeblikket færdiggøres i det såkaldte Kongebrokvarter i Middelfart, ligger lavt, og derfor er området særligt udsat ved større regnmængder.
Derfor er formålet med projektet at fremtidssikre bydelen så dyre oversvømmelser og ødelæggelser, så vidt muligt kan undgås.
–Der er ingen tvivl om, at etablering af løsninger som KlimaByen kan gøre en stor forskel. Både for de enkelte husejere, som bliver mindre udsat, men også samfundsøkonomisk, fordi løsningen er væsentligt billigere end at udvide kloakkerne, og fordi vi i højere grad undgår de dyre følgeskader på infrastruktur og bygninger, som skybrud ofte fører med sig, forklarer konstitueret kommunaldirektør i Middelfart Kommune, Thorbjørn Sørensen
Holder vandet på overfladen
I KlimaByen håndteres regnvandet på overfladen. Blandt andet på vejene, som har en vandvej i midten, og via belægninger, der er designet til at lede vandet væk til både havet og til områder, hvor regnvandet kan opmagasineres og bruges rekreativt i byrummet.
Det sker blandt andet ved hjælp af såkaldte regnvandsbede og i grønne områder, hvor regnvandet bliver til midlertidige søer og vandløb, samt i private haver, der er indretatet, så regnvandet kan sive ned her. tek@kl.dk
FAKTA
• KlimaByen er blevet til i et samarbejde mellem Middelfart Spildevand, Middelfart Kommune og Realdania.
• Rådgiverteamet består af GHB Landskabsarkitekter og Adept, som vandt KlimaByens arkitektkonkurrence, den tekniske rådgiver Orbicon og den strategiske bygherrerådgiver COWI.
• KlimaByen dækker et areal på 450.000 m2 i Middelfart by.
• Projektet har et samlet anlægsbudget på 76,4 mio. kr, og forventes officielt indviet i efteråret 2019
•Læs mere om KlimaByen her: http://www.klima-byen.dk/