
KL støtter ændring af orlovsregler for kommunalpolitikere
tekst Thomas Kokholm Nielsen
En stribe sager har skabt debat om vederlagsreglerne for kommunalpolitikere på orlov. Som det er i dag får politikerne vederlag i tre måneder under bevilliget orlov, uanset om de har andet arbejde eller ej. Og de kan ikke sige nej tak.
KL's næstformand, Martin Damm (V), mener, at det er på tide at få ændret den regel. Det skulle den faktisk have været for to år siden.
– Alle de her regler og vederlag for lokalpolitikere blev jo gennemgået for to år siden. Man lavede også en efterjusteringer af eftervederlag, så man ikke kunne få eftervederlag fra kommunalbestyrelsen, hvis man kom i Folketinget. Den her regel om orlov er under mærkværdige omstændigheder ikke justeret. Det skulle den jo have været. Den er jo ikke til at forklare nogen mennesker, siger Martin Damm.
I flere af de sager, der har ramt medierne, har lokalpolitikerne udtrykt ærgrelse over, at de ikke kunne sige nej tak til pengene.
– Vi har haft medlemmer (Kommunalpolitikere, red.), der var dybt frustrerede over, at de skal modtage et vederlag, de ikke vil have. Vi taler om folk, der selv har bedt om ikke at være i kommunalbestyrelsen og har fået bevilliget orlov. Så er det mærkeligt, at man har pligt til at modtage penge, når man ikke er der. Det kan man jo ikke forklare noget menneske på jord, siger KL's næstformand.
Giver grund til politikerlede
Ifølge Martin Damm bidrager KL gerne til, hvordan Folketinget kan udforme en ændring af reglen. Han mener, den hurtigst muligt skal væk, da den medvirker til at give politikere et dårligt image i befolkningen, selvom orlovsvederlagene fylder meget lidt økonomisk set.
– I den virkelige verden fylder det her jo uendelig lidt. Men det fylder uendelig meget i forhold til, hvad folk siger og tænker om politikere. Derfor gælder det bare om at få ændret det her hurtigst muligt. Realøkonomisk har det ikke nogen særlig stor betydning. Men det er bare håbløst, at folk skal tvinges til at modtage penge, de ikke vil have. Det er for mærkværdigt, siger Martin Damm.
Reglen tages op i Folketinget
Når Folketinget åbner til oktober vil SF stille et beslutningsforslag om at ændre reglerne.
– Vi vil stoppe de groteske orlovsfinter, som byrådsmedlemmer kan lave og i nogle tilfælde bliver tvunget til at lave. Når man går frivilligt på orlov, skal man ikke have vederlag. Og hvis man tager frivillig orlov fra Folketinget, skal man ikke samtidig optjene eftervederlag, lyder det fra partiets gruppeformand Jacob Mark.
Det handler ikke om penge, men principper.
– Vi skal have samme vilkår som ude på det almindelige arbejdsmarked. Når vi ikke har det, bliver tilliden til os mindre, fordi vi opfattes som nogen, der rager til os, siger han.
Også hos regeringen er der velvilje til at se på reglerne.
Men for social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er det vigtigt at finde en balance, så man stadig respekterer hvervet som folkevalgt.
– Det er godt at høre, at KL også er klar til at kigge på reglerne. Jeg glæder mig til at tage drøftelsen, siger hun til TV 2 News.
Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti er også med på at ændre reglerne. tkn@kl.dk