
Mindre kød og mere grønt i kommunemaden
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Københavns Kommune vil mindske sit klimaaftryk gennem en ny madstrategi. Her skal hakkekødet vige for kål og kartofler, og ingredienserne skal være økologiske. Den nye madstrategi, der gælder for den mad, som kommunen serverer i institutioner og til ældre, skal nedbringe CO2-udledningen fra fødevarer med 25 procent.
Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
Overborgmester Frank Jensen (S) mener, at madstrategien vil være med til at inspirere omverdenen.
##ContentBoxStart##252904##ContentBoxEnd##
– Vi sikrer endnu sundere måltider og mere økologi til byens børn, unge og ældre. Samtidig mindsker vi kommunens madspild og klimaaftryk. Det er jeg glad og stolt over. København skal gå forrest på den grønne dagsorden – også på madområdet. Det gavner københavnerne og inspirerer resten af verden til en grønnere retning, siger Frank Jensen.
Ud over at bidrage til den grønne omstilling, så skal madstrategien også bidrage til københavnernes fysiske og psykiske velvære. Strategien indeholder nemlig også fokus på ernæring og sociale fællesskaber. Det betyder, at der skal laves flere fællesspisninger, ligesom sunde mellemmåltider i fritidshjem og -klubber skal opprioriteres. Desuden skal de kommunalt ansattes madordninger være sundere.
Hos Alternativets kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde er der særligt glæde over planerne om at reducere mængden af kød i de kommunale køkkener.
– Jeg er utrolig glad for, at mit og Alternativets forslag om mere plantebaseret mad på tallerkenerne i kommunens institutioner har været med til at bane vejen for en ambitiøs, klimaorienteret mad- og måltidstrategi. Det er magtpåliggende for mig og Alternativet, at kommunen går forrest i den grønne omstilling, får reduceret kommunens CO2-aftryk og ikke mindst inspirerer københavnerne til at spise mindre kød og mere grønt, siger Franciska Rosenkilde.
Strategien er godkendt i Københavns økonomiudvalg og skal endeligt vedtages i Borgerrepræsentationen den 22. august.
Siden skal den præsenteres for hele verden, når København er vært for klimakonferencen C40 i oktober. jki@kl.dk