
23,1 procent af Ishøjs borgere kan ikke stemme til folketingsvalg
tekst Tom Ekeroth
23,1 procent af de voksne borgere i Ishøj Kommune kan ikke stemme til folketingsvalg. De er ikke danske statsborgere, og mens man får stemmeret til kommunal- og regionsvalg efter fire år, så er tiden ligegyldig, når det gælder folketingsvalg, hvis man ikke har dansk statsborgerskab. Men det bør laves om, mener Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj Kommune:
– Jeg mener, at der skal være lighed mellem kommunalvalg og folketingsvalg. Det er så svært at få statsborgerskab, hvis man har været ufaglært og ikke rigtig er kommet i uddannelse, og det er jo dem, som vi har mange af her i Ishøj. Enten har de haft en uddannelse hjemmefra, som ikke er anerkendt i Danmark, eller også har de slet ikke haft nogen. De vil altid være udelukkede fra at få statsborgerskab, siger Ole Bjørstorp til Jyllands-Posten.
På landsplan er det 9,4 procent, som ikke har stemmeret. Ishøj Kommune topper listen efterfulgt af Københavns og Høje-Taastrup Kommuner med 18 procent. Men vi bør ændre grundloven, så der ikke længere kræves indfødsret for at stemme på den næste statsminister, mener Ishøjs borgmester. tek@kl.dk