
Genbrugspladserne er blandt Danmarks største attraktioner
tekst Tom Ekeroth
De kommunale genbrugspladser er så populære, at deres besøgstal kan konkurrere med flere af landets store turistattraktioner. Det viser en ny analyse fra Dansk Affaldsforening og JHN Processor.
Påsken var højtid for landets 364 kommunale genbrugspladser, som borgere med grønt affald fra haven eller byggeaffald fra det nye gør-det-selv projekt valfartede til. Men faktisk er genbrugspladserne en attraktion for borgerne hele året. Hver genbrugsplads har i gennemsnit 88.418 besøgende pr. år.
Enkelte genbrugspladser er med over 400.000 årlige besøgende endda så populære, at de er i liga med større turistattraktioner i Danmark, når det gælder besøgstal. Det viser en ny analyse fra Dansk Affaldsforening og analysefirmaet JHN Processor.
På linje med Christiansborg
Genbrugspladserne udgør en vidtforgrenet infrastruktur, der gør det nemt og enkelt for borgere og virksomheder i hele landet at aflevere og sortere affald. Derfor glæder man sig over de nye tal hos Dansk Affaldsforening.
– Genbrugspladserne er samlingspunkt lokalt og et godt servicetilbud til borgere og virksomheder. Men de er samtidig et vigtigt redskab for udviklingen af cirkulær økonomi og mere genanvendelse. Det er unikt i international sammenhæng, siger Charlotte Fischer, direktør i Dansk Affaldsforening.
Genbrugspladsen i Horsens er den mest besøgte, mens nummer to på listen er Lystrupvej i Aarhus, der modtager 42.055 ton affald pr. år og dermed er den plads i Danmark, der håndterer de største mængder. Hvis genbrugspladsen i Horsens var en turistattraktion, ville den ligge på 16. pladsen med 447.640 årlige besøgende – lige over Christiansborg og Moesgaard Museum.
Kommunerne investerer massivt
Det går i det hele taget stærkt med genanvendelsen af borgernes affald. På seks år er genanvendelsen af borgernes affald steget med 11 procentpoint – fra 37 procent i 2011 til 48 procent i 2016, der er de seneste tal fra Miljøstyrelsen.
Udviklingen skyldes, at kommuner og kommunale affaldsselskaber har udvidet antallet af kategorier for affald på genbrugspladserne og rullet nye sorteringssystemer og affaldsbeholdere ud i hele landet.
– Vi genanvender mere og mere affald, fordi kommuner og kommunale affaldsselskaber jagter politiske mål om mere genanvendelse. De har investeret massivt i samarbejdet med borgere og virksomhederne. Vi skal meget videre, ellers når vi ikke de nye ambitiøse EU-mål, siger Charlotte Fischer.
Nye direktiver fra EU betyder, at Danmark i 2035 skal genanvende 65 procent af husholdningsaffaldet og det erhvervsaffald, der ligner husholdningsaffald. tek@kl.dk
Fakta
• Gennemsnitligt besøgstal per genbrugsplads: 88.418 pr. år
• Antal genbrugspladser med døgnåbent: 13
• Antal genbrugspladser, der kun har bemandet åbningstid: 306
• Hyppigste åbningstid (bemandende pladser): 30-40 timer/ uge
• Gennemsnitlig mængde affald per genbrugsplads: 8.616 tons
• Kommune med flest genbrugspladser: Frederikshavn (16 pladser)