
25 års asylhistorie er slut i Jammerbugt
tekst Tom Ekeroth
– Asylcentrene har gjort en kæmpe forskel. De har betydet, at der har været en stor mangfoldighed i vores kommune, og mange har fået øjnene op for, at verden er tættere på, end man umiddelbart tror, siger borgmester Mogens Christen Gade (V), Jammerbugt Kommune til Nordjyske Stiftstidende.
Ifølge borgmesteren har asylafdelingen været en fast integreret del af lokalsamfundet:
– Det har selvfølgelig skabt en masse arbejdspladser på centrene, men også på vores institutioner, hos købmændene og hos murerne og tømrerne, som har vedligeholdt bygningerne. Samfundsøkonomisk har det været en stor gevinst for området. Men det har også skabt en stor kulturel værdi for hele det lokale liv, i foreningerne og så videre. Der er selvfølgelig ingen roser uden torne, og vi har da haft et par oplevelser, som vi godt ville have været foruden, men generelt har der været god opbakning fra lokalsamfundet, siger Mogens Christen Gade til avisen.
Bidrog til kommunekassen
Med udgangen af april lukker de to asylcentre i Brovst og Tranum, og dermed slutter over 25 års asylhistorie i området. De første år blev drevet af Røde Kors. Siden blev Jammerbugt Asyldeling Danmarks største kommunale asyloperatør.
Der var to forudsætninger, da centret overgik til kommunal drift i 2003: For det første skulle det ikke koste borgerne nogen skattekroner, og for det andet skulle beboerne på centret opkvalificeres både fagligt og socialt.
– Asylafdelingen har faktisk bidraget til kommunekassen, og medarbejderne har sørget for at tage sig godt af beboerne. Det er jeg stolt over som borgmester, siger Mogens Christen Gade.
Når de sidste beboere forlader centret i slutningen af måneden, bliver de sidste bygninger tømt. Der er ingen konkrete planer for området, men der er et par ideer på tegnebrættet, fortæller borgmesteren til Nordjyske Stiftstidende. tek@kl.dk