
Kommune skal betale millionrefusion i børnesag
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Tønder Kommune skal betale et to-cifret millionbeløb til Herning Kommune. Det har Ankestyrelsen afgjort efter at have taget stilling til en tvist om såkaldt mellemkommunal refusion. Det fremgår af en dagsorden fra Børn- og Skoleudvalget i Tønder Kommuner.
Sagen stammer fra foråret 2015, hvor en familie flyttede fra Tønder Kommune til Herning Kommune, som kort efter flytningen tvangsfjernede tre børn og tilbød dem særlige skoletilbud. Den indsats skulle allerede være iværksat, da familien boede i Tønder, mener Herning, som derfor bad Tønder Kommune om at betale udgifterne til anbringelse og skoletilbud.
Det afslog Tønder Kommune, men Herning har fået medhold i Ankestyrelsen, som fastslår, at Tønder Kommune skal betale 15,2 millioner kroner for udgifterne i perioden fra foråret 2015 og frem til 2019. Herefter skal Tønder desuden betale 3,9 millioner kroner årligt, som dækker Hernings udgifter til familien, indtil børnene er fyldt 18 år.
Ankestyrelsen slår fast, at børnenes vanskeligheder også var til stede, før de flyttede til Herning, og at de burde være anbragt uden for hjemmet, da de boede i Tønder Kommune. Samtidig slår Ankestyrelsen fast, at Tønder Kommune var klar over situationen i familien, og at kommunen har været så passive, at de har pligt til at refundere Hernings udgifter til anbringelse og særlige skoletilbud.
I Tønder Kommune anerkender forvaltningen, at de har klokket i det.
– Børn og Familie er enige med Ankestyrelsen i den faglige vurdering af sagen, og den kritik der fremføres af sagsbehandlingen, lyder det i dagsordenen fra mødet, hvor udvalget blev orienteret.
Til Aarhus Stiftstidende siger direktør for social, sundhed og arbejdsmarked i Tønder Grethe Nielsen:
– Vi lægger os fladt ned og siger, at det var ikke godt nok, det vi præsterede over for de her børn på det her tidspunkt.
Hun oplyser, at Tønder Kommune fik "en del" underretninger om familien fra både daginstitution og skole og dertil anonyme underretninger.
Det er Herning Kommune, der har opgjort de udgifter, de vil have refunderet. Det drejer sig om 10,6 millioner kroner i udgifter for anbringelser i perioden 2015 til 2019 og 4,6 milllioner kroner til særlige skoletilbud i samme periode. De fremtidige udgifter for børnene, som er mellem otte og 14 år gamle er ifølge Herning Kommune 2,2 millioner kroner årligt for anbringelse og 1,7 millioner årlig for særlige skoletilbud.
Tønder skal betale refusion, indtil børnene ikke længere har brug for tilbud efter serviceloven. jki@kl.dk