
Tryg overgang fra sygehus til hjem
tekst Gitte Johansen
Esbjerg Kommune modtager i år prisen "Den Gyldne Tråd" for deres unikke samarbejde med Sydvestjysk Sygehus om Fælles Akut Modtagelse. Det fælles akutteam har fjernet siloerne mellem kommune og sygehus, så borgerne oplever en tryg overgang fra sygehus til hjem.
Dagens Medicin står bag prisen, som blev overrakt af formanden for KL’s Social- og Sundhedsudvalg på årets Sundhedskonference.
– Prisen er et bevis på, at vi med fælles ledelse på tværs af kommune og sygehus kan skabe en fleksibel organisering, hvor sygeplejerskerne har deres gang på såvel sygehus som i borgernes hjem. Det styrker sammenhængen for borgerne, og det øger medarbejdernes kendskab til hinanden, siger Thomas Adelskov (S).
Det kan være en barsk omgang for især ældre borgere at komme hjem efter en indlæggelse, og alt for ofte betyder manglende kommunikation mellem sygehuset og den kommunal hjemmepleje unødige genindlægger.
For at bygge bro mellem sygehus og hjem har Esbjerg Kommune ansat 12 fuldtidssygeplejersker, som sikrer den gode overgang for blandt andet demente borgere og medicinske patienter. De 12 sygeplejersker arbejder både på sygehuset og i borgernes hjem. De tager populært sagt patienterne i hånden ved udskrivelsen og følger dem hjem. I hjemmet kan sygeplejerskerne fortsætte den akutte sygepleje, og de har direkte adgang til sygehusets læger, hvis der er ordineret behandling i hjemmet.
– Det hele begyndte tilbage i 2015, hvor vi inviterede en række borgere ind for høre om deres oplevelser. Det, borgerne efterlyste, var tryghed, tryghed og tryghed. I dag siger 96 procent af de 450 borgere, vi har spurgt, at de føler sig trygge ved overgangen til eget hjem, siger Arne Nikolajsen, direktør i Esbjerg Kommune.
Som det hidtil eneste af sin slags i Danmark har akutteamet en fælles ledelse på tværs af sektorer, hvor både Esbjerg Kommune og Sydvestjysk Sygehus deltager. På den måde arbejder alle mod samme mål, og man undgår kassetænkning.
– Det her handler også om at turde gå nye veje i organiseringen og skabe en fælles ledelse. Sygeplejerskerne er ansat ude i kommunen, men det er på sygehuset, de har fået deres kompetenceudvikling, og det er her, man har bibeholdt det lægefaglige ansvar for de patienter, som bliver fulgt hjem, siger Susanne Lauth, sygefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus.
Det er anden gang, Dagens Medicin uddeler prisen Den Gyldne Tråd til et nytænkende initiativ i det nære sundhedsvæsen. Prisen gik sidste år til det socialpsykiatriske botilbud Tangkær. gij@kl.dk