
Ledelseskommissionen er klar med syv nye pointer
tekst Sidsel Boye
Forskellen på en god og middelgod socialchef i en mellemstor kommune kan sagtens være 20 millioner kroner i kommunekassen. Det sagde en af eksperterne inden for ledelse og rekruttering, Lars Lundgaard, for ti år siden. Og den pointe er stadig gyldig.
Det siger Hedensteds kommunaldirektør, Jesper Thyrring Møller, i anledning af at regeringens Ledelseskommission igen har været ude med nogle midtvejslunser fra sit arbejde. Denne gang på det kommunaløkonomiske forum, KØF, i Aalborg, hvor omkring 1.300 kommunale politikere og ledere er samlet.
Sidste nyt fra Ledelseskommissionen er syv pointer til ledere i det offentlige, under overskriften:
"Ledelseslyst og ledelsesglæde".
- Du skal sætte borgeren i centrum.
- Du skal være tydelig som leder.
- Du skal lade ledelse fylde mere og styring mindre.
- Du skal styrke dine medarbejdere.
- Du skal bringe fagligheden videre.
- Du skal forbedre driften.
- Du skal altid arbejde med din ledelsesudvikling.
Alene overskriften, som handler om lyst og glæde, gør kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller i godt humør.
– Ledelse er svært, men når det lykkes bliver man så glad. Og her taler jeg ikke om at sætte syv flueben på en to-do-liste. Intet er nemmere end at tjekke af på to-do-listen.
Han er generelt begejstret for det nye udspil, som han mener taler til ledere på alle niveauer.
– Budskabet er, at ledelse skal fylde mere og styring mindre. Det er det samme som at sige: Gå nu ud og vær en personlig leder frem for en regnearkskonduktør. Gå nu ud og se på de mennesker, der er ansat og tag en dialog med voksne, børn og unge og sæt en ledelsesretning sammen med medarbejderne.
Thyrring Møller fremhæver lederens ansvar for at forbedre driften.
– Vi udøver ikke ledelse ud i det blå. I de øverste ledelseslag skal der være driftsviden og driftsdiskussioner, og drift og strategi er to sager af samme sag. Hver gang, vi taler om ledelse eller beslutninger, skal det være i relation til driften. Det er i driften, der produceres velfærd, og alle vi andre er blot nogen, der skal til, for at borgere og medarbejdere kan fungere sammen.
Tag borgeren i hånden
Hedensteds kommunaldirektør har et enkelt forbedringsforslag, som gælder formuleringen "borgeren i centrum".
– Det er lidt en floskel, som vi har brugt i mange år. Umiddelbart tror jeg ikke, at det nødvendigvis er rart at være den borger, der i centrum, mens vi andre står rundt om og kigger ind på ham. Jeg synes måske godt, at man kan gå skridtet længere og sige: Tag borgeren i hånden og sæt problemet i centrum.
Jesper Thyrring Møller er optimist på Ledelseskommissionens vegne.
– Så længe vi nysgerrigt og åben taler om tingene, er der ikke grund til andet end at være optimist. De udmeldinger, der er kommet, og også de politiske, sætter fokus på, at god ledelse er afgørende for god velfærd. Ledelse er ikke ligegyldige eller kolde hænder. Ledelse kan give et bedre slutprodukt og en bedre arbejdsplads, og ledelse er en betydende faktor for, at vi få mest muligt ud af velfærdsmilliarderne.
Ledelseskommissionens anbefaling om mere ledelse og mindre styring gælder også politikernes rolle i forhold til embedsmænd og fagprofessionelle. I dag oplever kun halvdelen af lederne, at politikernes interesse er en hjælp i deres arbejde.
Lederne kan i øvrigt selv blive bedre til at bruge data og viden til fordel for driften og som støtte for medarbejderne. Mener altså kommissionen. Den fremlægger sit arbejde i løbet af foråret. sib@kl.dk