
Medicinposer mindsker fejlmedicinering i kommuner
tekst Sascha Reiffenstein Petersen
Når der sker ændringer i patienters medicinindtag og behandling, opstår der risiko for fejl. Kun omkring en femtedel af alle indlagte på hospitalerne i Herning og Holstebro er gode til at få alle deres pilleæsker og beholdere med på hospitalet. Erfaringer fra England viser, at en medicinpose kan være med til, at patienterne husker deres medicin.
Der bliver talt om medicinposens indhold, når patienterne er på hospitalet. På den måde håber man, at man kan fange fejlene, inden de får betydning.
Lægefaglig direktør på Hospitalsenheden Vest, Jens Friis Bak, forklarer, at baggrunden for hospitalets metode er, at medicin skal være mere gennemskueligt for borgerne.
– Mange fejl sker i overgangen mellem hospital og egen læge eller kommunale sundhedstilbud. Hvis vi på hospitalet laver om på den sædvanlige medicin, er det for nogle patienter nok til, at der går kludder i medicinvanerne. Kommunen giver nemlig den medicin, der står i det digitale system, som er knyttet til sundhedskortet. Derfor er det så vigtigt, at der står det rigtige, siger Jens Friis Bak.
Tallene taler tydeligt
Andelen af rapporterede hændelser i kommunerne, ved tandpleje, forebyggelsescentre, hjemmepleje, hjemmesygepleje, kommunelæger og misbrugsbehandling, der skyldes fejl ved medicinering, ligger på cirka 64 procent i 2016. Til sammenligning skyldes cirka 23 procent af rapporterede hændelser på hospitaler fejl ved medicinering. Det viser tal fra det danske patientsikkerhedsregister.
Fejlmedicinering er et problem både i kommunerne og i det hele taget. Ifølge forskningen skyldes helt op til 14 procent af alle indlæggelser, at patienterne har taget forkert eller for meget medicin. 80 procent af situationerne er alvorlige, og 2-3 procent ender med at patienterne dør.
Og nogle borgere, når desværre ikke at blive indlagt. I går skrev redaktionen om, at Hørsholm Kommune igen havde oplevet et dødsfald på grund af fejlmedicinering.
Om medicinposerne kan gøre en forskel må tiden vise. Det er i hvert fald meningen, at medicinposerne senere skal afprøves i endnu større omfang, så de er endelig klar til brug, når Regionshospitalet Gødstrup åbner i begyndelsen af 2020. sarp@kl.dk