
Nu bør regering og Folketing vælge en mere rimelig udligning
Rimeligudligning.nu består af de seks østjyske kommuner Favrskov, Hedensted, Odder, Silkeborg, Skanderborg og Syddjurs De skriver i en pressemeddelelse:
Finansieringsudvalget har netop offentliggjort sin rapport om justering af udligningen mellem landets kommuner. Mange kommuner med forskellige interesser har igennem det seneste år fremlagt synspunkter og argumenter. Langtfra alle baseres på saglige betragtninger.
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har meldt ud, at ændringer af det kommunale udligningssystem skal aftales inden april 2018, så de kan slå igennem i kommunernes budgetter fra og med 2019.
Systemet flytter rundt på omkring 18 mia. kr. blandt de 98 kommunekasser. En justering er helt nødvendigt, hvis udligningssystemet skal leve op til både borgere og politikeres forventninger om et nogenlunde ens serviceniveau uanset, uanset hvor i landet man bor.
Formålet med udligningssystemet er da også at give alle kommuner nogenlunde lige økonomiske muligheder for at levere en gennemsnitligt service ved et gennemsnitligt beskatningsniveau og selvfølgelig set i forhold til kommunernes reelle udgiftsbehov. Præcis, hvor lige, ”nogenlunde lige muligheder” skal udmøntes – og dermed, hvor omfattende den kommunale udligning skal være, er en klar politisk afgørelse.
Saglig opgørelse
Som udgangspunkt for den afgørelse er det vigtigt, at opgørelsen af kommunernes økonomiske grundvilkår foretages så sagligt som muligt. Ellers er der ingen i Folketinget, der har nogen reel mulighed for at vurdere, om et forhandlingsresultat er rimeligt eller ej. Manglende saglighed vil også blokere for en bred accept af systemet i de landets kommuner.
I afgørelsen kan det være fristende udelukkende at fokusere på bundlinjen i forhold til egne interesser.
Men så afhænger udfaldet alene af den politiske styrkeprøve, og resultatet vil være uden sammenhæng med udligningsordningens formål om nogenlunde ens økonomiske vilkår.
Kommunerne bag initiativet RimeligUdligning.nu har med udgangspunkt i næsten10 års grundige økonomiske analyser tilstræbt at fremlægge saglige vurderinger af udligningssystemet. Og konklusionerne er, at grundlaget for udligningsberegningerne desværre ikke er præcist og korrekt:
– Ifølge vores analyser havner næsten 7 af de 18 milliarder kroner, som udligningssystemet flytter rundt med, i de forkerte kommunekasser. Det skyldes især, at opgørelsen af kommunernes udgiftsbehov i det nuværende system ikke er korrekte. Man får meget kommunal service for syv milliarder kroner, og det kan ikke undre nogen, at kommunerne ikke kan blive enige om fordelingen. Det er Folketingets ansvar, at grundlaget for udligningen er rigtigt. Og det er på tide, at de tager det ansvar på sig, lyder det fra borgmester Jørgen Gaarde (S) fra Skanderborg Kommune, som er en af de seks østjyske kommuner bag RimeligUdligning.nu.
Analyser og deraf følgende fire konkrete kritikpunkter fra RimeligUdligning.Nu var også grundlaget for en henvendelse til Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille den 27. december 2017 fra i alt 42 kommuner spredt i landet. Ifølge analyserne rammer de fire fejl 61 kommuner både i provinsen og hovedstadsområdet.
De tre kommunale grupperinger
Rimeligudligning.nu
Favrskov, Hedensted, Silkeborg, Skanderborg, Syddjurs, Odder.
Mener at der er fire grundlæggende fejl i udligningssystemet, og at det betyder, at over seks milliarder kroner lander i forkerte kommunekasser. Ifølge grupperingens opgørelser mister 61 kommuner mere end 500 kroner pr. indbygger.
Bedrebalance.nu
Randers, Esbjerg, Herning, Hjørring, Aarhus, Holstebro, Odsherred, Vordingborg.
Ønsker et enstrenget udligningssystem, hvor alle 98 kommuner omfattes af samme udligningsordning. Hovedstadsudligningen skal fjernes og udligningsniveauet i landsudligningen hæves til 88 procent.
Stopforskelsbehandlingen.nu
Albertslund, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør, Egedal, Fredensborg, Frederiksberg, Frederikssund, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Greve, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Hørsholm, Ishøj, København, Køge, Lejre, Lyngby-Taarbæk, Roskilde, Rudersdal, Rødovre, Solrød, Stevns, Tårnby, Vallensbæk.
Ønsker at sænke landsudligningen. Mener at hovedstadsområdet i alt for høj grad bidrager til provinskommunerne (ifølge grupperingens oplysninger betaler hovedstadskommunerne i 2018 13,3 milliarder kroner til andre kommuner).