
Hovedstadskommuner: Stop pengestrømmen til Jylland
tekst Rudi Holm
34 kommuner i hovedstadsområdet blæser i helsidesannoncer i flere aviser i dag til kamp mod at betale flere penge til udligningssystemet. Det sker under overskriften "Stop pengestrømmen til Jylland".
– Folketinget har igennem de sidste mange år flyttet flere og flere penge fra hovedstadsområdet til Jylland. Beløbet er fordoblet siden 2007 og er i 2018 oppe på 13,3 milliarder kroner. Stop denne forskelsbehandling nu, lyder det blandt andet i annoncen.
En af talsmændene for hovedstadskommunerne er Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S):
- Vi har fået nok. Alene fra 2017 til 2018 stiger landsudligningen med 1,5 milliard kroner, og vi står i en situation, hvor de jyske kommuner kræver yderligere. Det synes vi simpelthen ikke er rimeligt, siger han til DR.
Frederikshavn borgmester: Et vildskud
De 34 kommuner gør i annoncen blandt andet opmærksom på, at ud over de 13,3 milliarder kroner, der skifter fra øst til vest, så har familier i Jylland glæde af et højere rådighedsbeløb hver måned i forhold til familier i hovedstaden. De henviser til, at Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) i kampen for statslige arbejdspladser for nylig har reklameret med, at i Frederikshavn kan en familie have 31.827 kroner i rådighedsbeløb hver måned, mens det tilsvarende beløb i for eksempel Lyngby-Taarbæk er 22.432 kroner.
Eksemplet tager udgangspunkt i en akademikerfamilie med en løn på hver 35.000 kroner og et barn i henholdsvis skole og vuggestue.
Birgit S. Hansen siger, at det er et "vildskud" at blande udligningsordning og leveomkostninger sammen.
– Alle ved jo, at huspriserne er billigere i Jylland end i hovedstaden. Vi skal forholde til det, som udligningen handler om. Nemlig hvor meget skævhed vi vil tillade mellem de muligheder, som de rige og fattige kommuner har til at stille velfærd til rådighed for deres borgere, pointerer hun.
Regeringens finansieringsudvalg er ved at lægge sidste hånd på en rapport om udligningssystemet. Derefter vil økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) fremlægge et udspil til en justering af systemet. Planen er, at en ny udligningsordning skal kunne træde i kraft fra 2019, og det indebærer, at der skal være opnået politisk forlig om et nyt system inden sommer. ruh@kl.dk