
Flere på fuldtid kan sikre hænder nok
Forbundsformand, FOA
Både løn- og arbejdsforhold er en afgørende forudsætning for, at vi på fremtidens arbejdsmarked på sosu-området har personale nok til at tage sig af udfordringerne. Jeg tror ikke, løsningen endnu en gang er midler til en særlig rekrutteringspulje. Det skaber – og har skabt – nogle voldsomme spændinger mellem organisationerne. Det er jo ofte på tværs af faggrupper, at vi ser rekrutteringsudfordringer, og derfor skal vi også vurdere, om vi i den offentlige sektor kan tåle, at det er markedsvilkårene, der til enhver tid skal afgøre, hvad der kan forhandles hjem af løn. Så vil det jo blive sådan, at vi ved denne her overenskomstfornyelse har udfordringer med at rekruttere én faggruppe, og ved den næste overenskomstfornyelse er det en anden faggruppe. Det skaber en følelse hos de andre faggrupper af noget dybt uretfærdigt, fordi de sidder tilbage og tænker, om man ikke mener, de leverer en nødvendig indsats.
Dermed ikke sagt, at løn ikke er afgørende. Vi kan godt høre på tonen blandt vores medlemmer, at det er rigtig vigtigt, at man også oplever en anerkendelse på lønsiden. Det fælles arbejde, der er lagt for dagen i lønstrukturkomitéen, skulle også gerne gøre, at vi ser et Christiansborg, der prioriterer de nødvendige midler til at forhandle om de uhensigtsmæssigheder og uligheder, der er i vores lønsystem.
Derudover er det rigtig vigtigt, at vi kommer meget længere med den dagsorden med at få flere på fuldtid. Vi har en god proces i gang, men det går for langsomt. Det er dybt frustrerende for et ungt menneske, der skal starte på arbejdsmarkedet, hvis det, man ser ind i, er, at man skal have to-tre stillinger for at få råd til huslejen. Arbejdsgiverne skal tage det ansvar på sig, der hedder, at for, at vi har de nødvendige kompetencer og hænder nok, så kræver det, at vi opretter stillingerne på fuldtid. Det skal ud i fuldt flor. Det skal være undtagelsen, at man kan gå ind og aftale, at man i perioder af sit arbejdsliv kan arbejde på deltid. Lige nu er det jo helt omvendt – der er man nærmest per definition på deltid. Nogle kæmper for at komme på fuldtid, mens andre siger, at de ikke længere kan holde til at være på fuldtid. Jo bedre du selv kan tilrettelægge dit arbejde, jo længere kan du også holde til dit arbejdsliv.
