Venstrefløjen i Aarhus vil ikke købe varer fra israelske bosættelser som disse. Foto: Nadyes/Wikimedia Commons
Venstrefløjen i Aarhus vil ikke købe varer fra israelske bosættelser som disse. Foto: Nadyes/Wikimedia Commons
30.09.2021 kl. 10.31

Aarhus søger afklaring hos ministeriet: Må kommuner boykotte israelske varer?

Det er juridisk uklart, om en kommune må boykotte varer fra et bestemt land. Det vil Aarhus' borgmester nu have undersøgt.

Onsdag aften behandlede Aarhus Byråd et forslag fra SF, Enhedslisten og Radikale Venstre om, at Aarhus Kommune skulle boykotte varer fra de israelske bosættelser på Vestbredden.

Forslaget er set før i andre byråd, men spørgsmålet er, om det er en beslutning, et byråd lovligt kan tage?

Det vil Aarhus Kommune nu have undersøgt hos Indenrigs- og Boligministeriet eller Erhvervsministeriet, skriver TV 2 Østjylland.

Borgmesterens afdeling skriver i mødematerialet, at man ikke mener, det vil være foreneligt med udbudsreglerne at indarbejde krav om, at der ikke må leveres varer, der stammer fra de israelske bosættelser.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem vikarierer for sygemeldt Lilleholt i Folketinget

I et skriftligt svar til Folketingets kommunaludvalg skriver den daværende økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) dog tilbage i 2014, at kommunerne godt kan vælge, at de ikke vil købe varer fra Vestbredden. Det skyldtes, at regeringen og EU’s politik er, at de israelske bosættelser er i strid med folkeretten, og at en vedtagelse i Folketinget underbygger den linje.

I et svar til Aarhus Kommune vurderer KL, at den fælleskommunale indkøbsstrategi ikke forholder sig til, hvilke konkrete krav, kommunerne bør stille til leverandører. Udgangspunktet er, at den enkelte kommune bedst selv afgør, hvordan indkøbene skal tilrettelægges, skriver KL. mbdr@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Aarhus søger afklaring hos ministeriet: Må kommuner boykotte israelske varer? Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger