Borgmester Torben Hansen modtog prisen af forsvarsminister Trine Bramsen. Foto: Forsvarsministeriet
Borgmester Torben Hansen modtog prisen af forsvarsminister Trine Bramsen. Foto: Forsvarsministeriet
20.09.2021 kl. 13.05

Randers får den første pris for veteranindsats

Randers Kommunes veteranindsats hyldes med forsvarsministerens nystiftede pris ”Årets Veterankommune”.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) indstiftet prisen ”Årets Veterankommune”, som skal styrke og synliggøre kommunernes veteranindsats. I dag mandag blev det offentliggjort, at Randers bliver den første kommune, der modtager prisen.

– Prisen er en anerkendelse af den kommune, som yder en særlig støtte til veteraner – og som har politisk fokus på området. Samtidigt vil jeg med prisen også styrke dialogen med kommunerne om deres ansvar for veteranerne. Der er ingen tvivl om, at viden og forståelse for området er helt afgørende for en stærk, kommunal veteranindsats, siger forsvarsminister Trine Bramsen.

Ifølge forsvarsministeriet får Randers prisen for en unik, lokal veteranindsats. Kommunen har med en bred vifte af aktive foreninger og solide aktører øget fokus på veteraner markant.

Borgmester Torben Hansen (S) er stolt over anerkendelsen.

LÆS OGSÅ Furesø vil være demensvenlig i 2020

– Det er en stor ære at modtage prisen som Årets Veterankommune. Som samfund har vi et ansvar, når vi sender mennesker ud i verdens brændpunkter. Og der er brug for, at vi gør en særlig indsats for vores veteraner – også i kommunerne. I Randers Kommune fik vi en veteranstrategi i 2017, og på få år er der skabt et fantastisk godt samarbejde med foreninger, frivillige og interessenter. Det har løftet indsatsen til dér, hvor vi er i dag, siger han.

Hele 25 kommuner var indstillet, og mange kommuner har de seneste år givet veteranområdet nogle velfortjente løft, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse.

Modtageren af ”Årets Veterankommune” får en skulptur, som kan stå som et synligt bevis på kommunens stærke veteranindsats.

Skulpturen er skabt gennem et samarbejde mellem veteraner og erhvervsskoleelever fra Syddansk Erhvervsskole. Skulpturen er udført af metal fra en pansret mandskabsvogn, der har tjent i internationale missioner og skal fungere som vandrepokal, der vil gå videre til det kommende års prismodtager.

En styrket indsats

”Årets Veterankommune” er en del af styrket veteranindsats. Selvom veteranindsatsen har udviklet sig meget de seneste 10 år, er der stadig områder, som fortsat skal styrkes og forbedres. Derfor har et bredt flertal i Folketinget sidste år blandt andet vedtaget en styrkelse af veteranindsatsen med 50 millioner kroner, ligesom der blev etableret en familienhed under Veterancentret til støtte for veteranfamilier og en wildcard-ordning til PTSD-ramte veteraner på førtidspension.

Siden Balkankrigene i 1990’erne har rundt regnet 60.000 danske soldater været udsendt. Omkring ti procent af dem får på et eller andet tidspunkt brug for en eller anden indsats.

– Det handler om at anerkende vores veteraner, så der alle steder i landet er en stærk indsats, så veteranerne og deres familier oplever, at de bliver set og hørt og lyttet til. Vi har et statsligt veterancenter, men det er jo ofte kommunen, som veteranen møder først. Især i de tilfælde, hvor veteranen har været udsendt for mange år siden, har Trine Bramsen tidligere sagt til Danske Kommuner.

Hun henviste i den forbindelse til, at kommunerne er det sted veteranerne i første omgang henvender sig med andre udfordringer. Det kan være af social karakter, familieproblemer eller det kan handle om arbejdsløshed.

– Der er det vigtigt, at kommunen er opmærksom på, at der er tale om en veteran, og der kan være tale om en helt særlig indsats. Det skal ikke ses som en ansvarsfraskrivelse, for veterancenteret er der, men det er ganske ofte kommunen, der får øje på dem. Det er også dem der ser, hvis børnene har det svært efter far eller mors udsendelse, sagde Trine Bramsen i den forbindelse. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Randers får den første pris for veteranindsats Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger