Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
15.09.2021 kl. 10.58

Dom: Sosu’er skal arbejde trods overvågning

Arbejdsretten har nu afgjort, at hjemmehjælpere ikke kan nægte at arbejde i private hjem, hvor de videoovervåges.

En længerevarende uenighed mellem Kolding Kommune og FOA er nu blevet afgjort i Arbejdsretten, som har kendt det overenskomststridigt, at en række hjemmehjælpere siden april har nægtet at arbejde i et privat hjem i Kolding, hvor en kritisk ægtemand filmer personalet, mens de tager sig af hans stærkt plejekrævende hustru.

FOA kaldte videoovervågningen for psykisk belastende og bakkede sine medlemmer op i at nægte at gå derind, mens Kolding Kommune ikke mener, man kan blande sig i, om folk overvåger i deres private hjem.

Nu skal FOA imidlertid pålægge sine medlemmer at genoptage arbejdet. Det ærgrer formand Mona Striib, som dog glæder sig over, at FOA ikke er blevet idømt bod, som Kolding Kommune havde krævet.

– Der er stor signalværdi i, at vi ikke bliver idømt bod. Det er en halv sejr. Men det er skuffende, at vi ikke får fuldt medhold. Det er skandaløst, at vores medlemmer skal udsættes for truende adfærd og krænkende videoovervågning, når de udfører deres arbejde. Arbejdsrettens dom er derfor et vink med en vognstang om, at der er behov for en politisk stillingtagen til problem, siger Mona Striib i en pressemeddelelse og tilføjer, at kommunerne mangler positiv hjemmel til at beskytte medarbejderne mod krænkende video- og lydoptagelser, når deres arbejdsplads er i borgerens private hjem.

LÆS OGSÅ 170 millioner til kendte ansigter i hjemmeplejen

Hos KL vil man gerne drøfte sagens perspektiver med FOA, siger Michael Ziegler (K), formand for KL’s løn- og personaleudvalg.

– Vi arbejder sammen med de andre parter i plejesektoren hele tiden på, at der er tillid mellem borgere, pårørende og medarbejdere rundt i hjemmeplejen. Det allerbedste er jo det, som vi heldigvis ser langt de fleste steder, nemlig at der er et godt og tillidsfuldt samarbejde, hvor borgerne ikke føler det nødvendigt at overvåge, og hvor personalet ikke oplever at blive overvåget, når de udfører deres arbejde, siger Michael Ziegler og fortsætter:

– Derfor havde vi også helst været foruden denne sag. Når det er sagt, så tager vi selvfølgelig Arbejdsrettens afgørelse til efterretning og er tilfredse med resultatet. Som kommunen er vi forpligtet til at give borgerne den pleje og omsorg, som de har brug for. Vi tager dog meget gerne en dialog med FOA og hører deres vurdering af, hvilke perspektiver dommen rejser.

Til Avisen Danmark siger sekretariatschef i Kolding Kommunes senior- og sundhedsforvaltning Brian Urban, at kommunen ikke umiddelbart har planer om at beordre de berørte medarbejdere tilbage på arbejde i det pågældende hjem. antj@kl.dk

LÆS OGSÅ Plejehjem må ikke tjene penge på at leje værelser ud til gæster
Emneord
Hjemmepleje, Jura, Ældre

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dom: Sosu’er skal arbejde trods overvågning Felter med * skal udfyldes
 
Af: susanne hansen
Den 04.10.2021 kl. 11:46

HVORFOR ER DET ET PROBLEM

svar på: Dom: Sosu’er skal arbejde trods overvågning

Jeg vil mene at min mor som bor alene ,,skal have lov til at have overvågning af sit hjem ,,,for trykheden når man er oppe i den alder så er det vigtig at følge sig tryk,,, kan da ikke se at det skulle være et problem for hjemmeplejen de gør deres arbejde som de skal,, ellers havde de vel ikke dette meget vigtige job med så stort ansvar ,, det er dem som søger for at de får en tryk alderdom som tak for det de har givet i deres lange liv ,,Tak til alle jer der passer godt på de ældre ,,

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger