Ved Nørreådalen samarbejder Viborg Kommune med 80 jordejere om et projekt, der skal omdanne 700 hektar landbrugsjord til natur. Foto Landbrugsstyrelsen
Ved Nørreådalen samarbejder Viborg Kommune med 80 jordejere om et projekt, der skal omdanne 700 hektar landbrugsjord til natur. Foto Landbrugsstyrelsen
15.09.2021 kl. 11.59

150 millioner kroner skal forandre landbrugsjord til natur

I dag onsdag åbner en ny og sidste ansøgningsrunde, hvor kommuner i samarbejde med Naturstyrelsen og jordejere kan søge midler til af frivillighedens vej at omdanne landbrugsjord til glæde for natur, miljø og friluftsliv.

Op til 88.500 hektar landbrugsjord skal tages ud af drift ifølge regeringens udspil til en grøn omstilling af landbruget. Multifunktionel jordfordeling kaldes det, når landbrugsbrugsjord tages ud af drift og får en ny rolle til gavn for klima, miljø, eller det lokale friluftsliv. Der er indtil videre afsat 150 millioner kroner til formålet. Penge som kommunerne kan søge til de såkaldte multifunktionelle projekter, hvor kommunen samarbejder med Naturstyrelsen og jordejerne. I dag åbner en fjerde og sidste ansøgningsrunde, der løber frem til 31. oktober. Landbrugsstyrelsen skal hjælpe kommunerne med at få fordelt jorden af frivillighedens vej.

De 150 millioner kroner, der er afsat i ordningen, som åbner for fjerde gang i dag, forventes at kunne finansiere jordfordeling af op til 6.000 -7.000 hektar i alt. Her i denne fjerde runde kan der søges jordfordeling til omkring 1.500 hektar. Der er med andre ord et stykke vej, før man har nået målet på de 88.500 hektar. Men fem projekter har allerede fået støtte og flere er på vej.

Nørreådalen omdannes

Et af de projekter, der allerede har fået støtte, er ved Nørreådalen i Viborg Kommune. Her samarbejder kommunen med Naturstyrelsen Himmerland om at omdanne 700 hektar landbrugsjord til natur. Det er forventet at 80 lodsejere deltager.

Projektet i Nørreådalen indeholder flere forskellige elementer. Der er allerede gang i vådområde- og lavbundsprojekter i området, som skal nedbringe udledningen af kvælstof, fosfor og drivhusgasser, og øge arealernes naturværdi. Området indeholder sjældne og bevaringsværdige naturtyper og i projektet arbejdes der på at skabe større sammenhængende arealer som indhegnes og plejes som større naturområder.

LÆS OGSÅ Kommunerne skal være aksen for udtagning af landbrugsjord

Et andet aspekt i projektet er at forbedre friluftsmulighederne i området. Man ønsker blandt andet at udbygge en eksisterende cykelrute i området – den såkaldte Midtjyske Cykelstjerne. tkn@kl.dk

Læs mere om Nørreådalen her.

Hvad er multifunktionel jordfordeling?

Fjerde ansøgningsrunde af pilotordningen for multifunktionel jordfordeling åbner i dag 15. september og er åben for ansøgninger frem til og med 31. oktober 2021.

Multifunktionel jordfordeling understøtter flere interesser i det åbne land.

Formålet med ordningen er, at gennemføre multifunktionelle jordfordelinger, som er med til at realisere projekter, hvor landbrugsproduktion bliver tænkt sammen med andre tiltag, som f.eks. gavner vandmiljø og drikkevand, drivhusgasreduktion, beskyttelse af Natura 2000 og bilag IV-arter, klimatilpasning, skovrejsning, biodiversitet og natur, økologisk landbrug og lokalt friluftsliv. Den multifunktionelle jordfordelingsordning er en pilotordning og er 100 procent nationalt finansieret.

Der har indtil videre været tre ansøgningsrunder, hvor fem projekter har fået endeligt samtykke til en multifunktionel jordfordeling og tre projekter har fået betinget samtykke til en multifunktionel jordfordeling.

Læs mere om ordningen her.

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: 150 millioner kroner skal forandre landbrugsjord til natur Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger