Foto: Niels Hougaard
Foto: Niels Hougaard
11.10.2021 kl. 11.19

Dyre sommerhuse får KL til at skære ned på deltagelse i Folkemødet

En voldsom prisstigning på sommerhusudlejning i Folkemødeugen på Bornholm, har fået KL til at skære antallet af deltagere til et absolut minimum. KL’s direktør frygter, at de høje priser gør Folkemødet til en luksusklub.

Politikere, organisationer, foreninger og ikke mindst borgere flokkes i hobetal til Bornholm, når Folkemødet løber af stablen, men næste år er KL’s deltagelse skåret ind til benet. Udlejningspriserne på øen får nemlig et kraftigt nøk opad i Folkemødedagene, og de er ikke længere på et niveau, hvor KL mener, det er til at forsvare.

En gennemgang, som Danske Kommuner har lavet, viser, at en del af de sommerhuse, som KL plejer at leje, i starten af april kan lejes for under en tredjedel af den pris, husene koster i Folkemødeugen. I højsæsonen er prisen for sommerhusene i gennemsnit 65 procent af den pris, de koster i dagene under Folkemødet. Samtidig er priserne i gennemsnit steget 15 procent fra 2019 til 2022. Også på ferielejligheder er priserne skruet i vejret, og prisen er sat knapt 50 procent op under Folkemødet i forhold til højsæsonen.

– Det er nogle helt vilde prisstigninger, og vi skærer nu så meget ned på KL’s deltagelse, som vi overhovedet kan. Selvfølgelig skal vores bestyrelse have mulighed for at komme derover, og vi har også et telt, der skal køre og bemandes, men chefer i KL kommer i udgangspunktet ikke til at deltage. Vi kan ikke forsvare at have folk til at overnatte til de her priser, siger KL’s direktør Kristian Vendelbo og fortsætter:

– Hvis det her ikke ændrer sig, bliver vi nødt til at overveje vores deltagelse på længere sigt. Det er et rigtig vigtigt sted for en organisation som KL at være, men vi skal kunne forsvare niveauet. Det skal ikke være luksusophold. Vi skal kunne forsvare de udgifter, vi afholder. Vi sender heller ikke folk på fine hoteller – vi vælger et niveau, vi kan stå på mål for. Men her er prisniveauet altså kommet op, hvor det ikke kan forsvares længere.

LÆS OGSÅ Budget har buffer for retssag

KL forventer nu at deltage med 21 personer fra både KL og kommunernes udviklingscenter Komponent. Til sammenligning deltog 46 personer fra KL til Folkemødet i 2017 og 30 personer i 2019.

En luksusklub

Kristian Vendelbo frygter, at de høje udlejningspriser vil gøre Folkemødet til en luksusklub.

– Et er, at vi som interesseorganisation synes, det er dyrt. Hvem har som helt almindelig dansker råd til at betale 11.000 eller 17.000 for et sommerhus i en uge? Det er jo demokratiet, vi fejrer på Folkemødet, men hvis det her fortsætter, bliver det ikke tilgængeligt for alle. Så bliver det en luksusklub for folk, der har råd, siger Kristian Vendelbo, som samtidig understreger, at Folkemødet spiller en vigtig rolle.

– Det er den begivenhed, vi har i Danmark, hvor der er lejlighed til at tage en masse diskussioner, som der måske ikke er plads til i det daglige, og hvor borgerne kan møde beslutningstagerne. Jeg tror på, det gør noget grundlæggende godt for vores demokrati. Men præmissen er jo, at det er tilgængeligt for alle.

LÆS OGSÅ Silkeborg scorer millioner på selvbudgettering

Opfordrer til rimelige priser

Folkemødets direktør, Camilla Laudrup, synes også, prisstigningerne er problematiske.

– Folkemødet er blevet et tilløbsstykke, og det har også betydet, at priserne på private sommerhuse og hoteller i og omkring Allinge er steget. Vi synes, det er problematisk, at priserne hos private udlejere er så høje i Allinge som følge af den meget store efterspørgsel. Men det er jo simpelthen et spørgsmål om, at Folkemødet er blevet et meget stort tilløbsstykke, siger Camilla Laudrup.

Mens hun understreger, at KL er en vigtig partner for Folkemødet, understreger hun, at langt de fleste deltagere på Folkemødet er almindelige danskere, frivilligere og foreningsaktive. Derfor er det også vigtigt for Folkemødet at sikre overnatning til rimelige priser.

– Vi kan selvfølgelig ikke regulere det frie marked for sommerhusudlejning og hoteldrift, men vi vil gerne opfordre til en rimelig prissætning, og samtidig gør vi alt for at skrue op for vores eget tilbud om overnatning på vores Folkecamp, hvor man blandt andet kan sove i telt, siger Camilla Laudrup.

LÆS OGSÅ Kommunernes budgetter er på plads

Foreningen Folkemødet forventer fortsat stor opbakning til Folkemødet, hvor der kommer op mod 60.000 deltagere, og planlægger også at mødes med sommerhusudlejere og Destination Bornholm for at tale om prisniveauet.

– Vi er rigtig glade for, at vi fortsat oplever en så markant opbakning til Folkemødet, og der er ingen tvivl om, det også skal være til at finde overnatning på Bornholm til rimelige priser under Folkemødet. Det skal det også være fremadrettet, og derfor opfordrer vi altså især de private sommerhusejere og hoteludlejere til en rimelig prissætning, siger Camilla Laudrup. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Dyre sommerhuse får KL til at skære ned på deltagelse i Folkemødet Felter med * skal udfyldes
 
Af: Henning Askholm
Den 11.10.2021 kl. 22:24

Løsningen på dyre sommerhuse under folkemødet

svar på: Dyre sommerhuse får KL til at skære ned på deltagelse i Folkemødet

Den er da nem. Da vi fejrer demokratiet, bør vi tilgodese alle dele af riget og flytte det til en ny by hvert år. De enkelte byer kan så byde ind med dét der skal gøre at det bliver dem der bliver valgt, og der kunne billige boliger være et valg-kriterie.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger