Foto: Morten Fauerby
Foto: Morten Fauerby
06.10.2021 kl. 13.53

Kommunerne tæt på mål efter svær budgetproces

Efter et historisk svært forløb ser det nu ud til, at de kommunale budgetter for 2022 kommer i mål og dermed holder sig inden for de aftalte rammer med regeringen, oplyser KL.

Det startede langt fra målet, men nu lader det til, at kommunernes budgetter for 2022 er tæt på at være inden for de aftalte rammer med regeringen. Efter det på et ekstraordinært borgmestermøde fredag blev meldt ud, at alle kommunerne skulle reducere 0,4 procent af deres samlede udgifter for service og anlæg, ser det nu ud til at lykkes kommunerne at nå i mål.

Det oplyser KL i en pressemeddelelse.

– Det er vores klare vurdering, at vi kommer i mål med budgetterne for 2022. Det har været en historisk svær proces, men at vi nu er så tæt på målstregen, vidner om et utrolig stærkt sammenhold. Der er lagt en helt ekstraordinær indsats i det her. Det er utrolig vigtigt, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

De seneste uger har KL sammen med kommunerne haft travlt med at forsøge at barbere de store overskridelser af service- og anlægsloftet på i alt knapt fem milliarder ned, og da borgmestrene mødtes virtuelt fredag, var kommunerne samlet 1,15 milliarder kroner fra loftet. Det svarede til 0,4 procent af det samlede budget, og derfor nåede KL’s formandskab frem til den model, at alle landets kommuner skulle reducere 0,4 procent, så kommunerne samlet kunne nå i mål.

LÆS OGSÅ Efter historisk svær budgetproces: Alle kommuner skal skære i budgettet

– Det er det muliges kunst. Vi har været omkring mange forskellige modeller, og det er ikke den ultimative retfærdighed, men en simpel model og en model, der kan bringe os i mål, hvis alle bakker op. På borgmestermødet i dag (fredag, red.) var der en bred tilkendegivelse af, at det nok er sådan, det må være, så vi kan komme i mål inden for rammerne af dette års økonomiaftale, sagde Jacob Bundsgaard i den forbindelse.

Næstformand Martin Damm (V) glæder sig over opbakningen til aftalesystemet.

– Hvis vi skal være en part, som regeringen vil forhandle gode aftaler med, kræver det, at vi holder de aftaler, vi indgår. At vi trods massive udfordringer ser ud til at overholde økonomiaftalen, vidner om en kæmpe opbakning til aftalesystemet. Og det er vigtigt. Det handler om vores troværdighed, siger han.

Formandskabet har dog også lovet borgmestrene, at den faseopdelte budgetlægning skal genopfindes. Det skete på borgmestermødet fredag.

– Den skal have en helt ny form næste gang. Der blev på borgmestermødet rejst en del kritik og en del frustration over processen, og det hænger jo sammen med, at vi er startet så langt fra målstregen. Det er for slidsomt for sammenholdet mellem kommunerne. Men en sådan diskussion er vi nødt til at tage i fredstid, når vi ikke står midt i det, og alle beslutninger og diskussioner flyver om ørerne. Men vi har givet en lovning på, at vi finder en ny proces, så vi ikke kommer til at stå i en tilsvarende situation igen, fortalte Jacob Bundsgaard efter mødet.

De endelige budgetter bliver indberettet til Indenrigs- og Boligministeriet senest den 15. oktober.  antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommunerne tæt på mål efter svær budgetproces Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger