Sociale boligbyggerier ligger oftere i områder med trafik, så beboerne udsættes for flere sundhedsskadelige partikler. Det er endnu ikke besluttet, hvor i Aarhus forsøget skal laves. Foto Jumpstory
Sociale boligbyggerier ligger oftere i områder med trafik, så beboerne udsættes for flere sundhedsskadelige partikler. Det er endnu ikke besluttet, hvor i Aarhus forsøget skal laves. Foto Jumpstory
01.10.2021 kl. 11.14

Luften skal renses i udsatte boligområder

Aarhus bliver forsøgsby i stort europæisk projekt, der skal forbedre luftkvaliteten i udsatte boligområder. Også luftforurening rammer skævt. Socialt boligbyggeri ligger oftere tættere på trafikerede områder. 400.000 europæere dør for tidligt på grund af luftforurening.

Grønne tiltag skal forbedre i luftkvaliteten i udsatte områder i Aarhus. Byen er blandt pilotbyerne i et 4-årigt EU-projekt, der i fem europæiske byer skal afprøve grønne tiltag, der forbedrer luftkvaliteten. Det skal ske med særligt fokus på mangfoldighed og diversitet – og på at gøre byen til et bedre sted at færdes for alle dele af befolkningen.

Luftforurening rammer skævt, fortæller specialist Thor-Bjørn Ottosen fra Teknologisk Institut, der er en del af projektets centrale videnspartnere inden for luftmåling.

– Når projektet kæder luftkvalitet i byer sammen med diversitet, så er det ikke grebet ud af den blå luft. Vi ved fra udenlandske studier, at der er en sammenhæng mellem ulighed og luftforurening. For eksempel ligger sociale boligbyggerier ofte tæt på befærdede og trafikerede områder, og disse borgere er derfor eksponeret for flere sundhedsskadelige partikler. Så selvom man siger, at alle mennesker indånder den samme luft, så er der videnskabeligt belæg for at påstå, at luftforurening rammer socialt skævt, siger han.

Fem europæiske byer, Aarhus, Bukarest (Rumænien), Castellón (Spanien), Orvieto (Italien) og Potsdam (Tyskland), deltager i projektet. I alle forsøgsbyer bliver der fokus på at forbedre luftkvalitet og dermed også livskvalitet for en række borgergrupper, der kan være særligt udsatte for luftforurening.

LÆS OGSÅ Regeringen og København indgår aftale: Vil anlægge ny ø

Grønt giver ren luft

Projektet, der er støttet af EU’s Horizon2020-program og har et samlet budget på 10 millioner euro, hedder DivAirCity, der er en sammentrækning af ordene diversitet, luft og by.

Diversitetstankerne i projektet indebærer, at de grønne løsninger i byrummet ikke blot skal forbedre luftkvaliteten, men også fokusere på at skabe bedre og trygge bymiljøer for eksempel kvinder, unge, ældre, handikappede samt etniske og seksuelle minoriteter. Derfor vil et bredt udsnit af borgere blive taget med på råd i udviklingen af de grønne løsninger.

Borgerinddragelsen bliver faciliteret af Aarhus Kommune, mens DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi - og Teknologisk Institut skal sikre, at tiltagene har en dokumenteret effekt på luftkvaliteten i bymiljøet. Endnu er der ikke taget stilling til, hvor i Aarhus de konkrete løsninger skal indføres, men Thor-Bjørn Ottosen håber, at borgerinddragelsen vil føre til nyskabelser på området:

– Et klassisk eksempel på grønne barrierer er en bred og høj hæk, der skærmer borgerne mod partikler fra en befærdet vej. Men hvad hvis denne grønne mur samtidig gør det utrygt at færdes i området om aftenen, når det er mørkt? Der kan borgerinddragelsen måske bane vej for nye innovative løsninger med en bedre forankring i de områder, hvor de skal afprøves, fortæller Thor-Bjørn Ottosen.

400.000 dør af luftforurening

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur dør 400.000 europæere hvert år for tidligt på grund af dårlig luftkvalitet. Den forventede levetid forkortes gennemsnitligt med otte måneder som følge af luftforurening. Bæredygtige tiltag som for eksempel grønne barrierer, haver, søer og infrastruktur, der gør det attraktivt at gå og cykle, har en gavnlig effekt på både sundhedsskadelig luftforurening og CO2-optag i bymiljøer, samtidig med at tiltagene skaber bedre livskvalitet for indbyggerne. tkn@kl.dk 

Se mere på projektets hjemmeside

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Luften skal renses i udsatte boligområder Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger