Illustration Aarhus Bibliotekerne
Illustration Aarhus Bibliotekerne
01.10.2021 kl. 12.27

Biblioteker tester om litteratur kan hjælpe mod ensomhed

Kan skønlitteratur være med til at afhjælpe en stigende ensomhed blandt unge? Det vil Aarhus Bibliotekerne, Tønder Kommunes Biblioteker, Roskilde Bibliotekerne og kunstmuseet ARKEN teste i løbet af efteråret.

En stor del af unges sociale liv foregår digitalt, men mange unge føler sig ofte ensomme, når de sammenligner deres eget liv med andres på sociale medier.

Et nyt, kreativt undervisningsforløb designet af Aarhus Bibliotekerne, Tønder Kommunes Biblioteker, Roskilde Bibliotekerne og kunstmuseet ARKEN i samarbejde med forfattere og kunstnere, skal undersøge om skønlitteraturen kan være et brugbart supplement til den digitale spejling. 

Når to klasser med 3. g elever fra Aarhus Katedralskole den 5. og 6. oktober flytter deres undervisning til Aarhus Kulturcenteret Dokk1 for at deltage i forløbet, skal de blandt andet undersøge deres digitale liv, indgå i skriveworkshops og i sidste ende selv bygge ideer, der viser, hvordan man bedst formidler litteratur til unge.

Litteratur som modvægt

Studerende ved litteraturhistorie på Aarhus Universitet gennemgår en udvidet version af forløbet og deres forslag til litteraturformidling til unge vil kunne opleves på en arbejdende udstilling på Dokk1 den 1. december.

LÆS OGSÅ Kostskoleforstander søger orlov fra byråd efter afsløring af kritisable forhold på skolen

– Jeg har som forfatter altid været interesseret i at skrive den ensomhed frem, der kan opstå, når man i det digitale univers bombaderes med indtryk, meninger og måder at være til på, siger forfatter Noa Kjærsgaard Hansen, der er tilknyttet undervisningsforløbene med de unge.

Han har skrevet både kortprosa og digte, og har senest udgivet digtsamlingen ’Jeg slår mig selv på brystet som en slags primitiv handling’ i 2018. For Noa Kjærsgaard Hansen opstår der i litteraturen et særligt mangfoldigt rum, hvor man kan spejle sig i universelle følelser og fornemmelser, snarere end i polerede digitale profiler. Når han skriver, er det både for selv at finde det rum, men også for at invitere andre derind. Udover Noa Kjærsgaard Hansen er også forfatter Anna Arendse Thorsen, samt kunstneren Mo Maja Moesgaard tilknyttet projektet.

Ensomhed og digitalt ungdomsliv

Undersøgelsen #StyrPåSoMe fra 2019 viser, at nordiske unge (16-24 år) er blandt dem, der bruger mest tid på sociale medier, sammenlignet med resten af Europa. Samtidig viser undersøgelsen også, at det at ”scrolle gennem nyhedsfeed” eller ”kigge på venners profiler” ofte er forbundet med negative følelser som ensomhed. I den nyligt offentliggjorte undersøgelse ”Mental sundhed blandt børn og unge i Region Syddanmark” beskriver en gruppe unge selv, hvordan ”kropsfikseret indhold” på sociale medier påvirker deres mentale helbred negativt. Der ligger derfor en udfordring i, at en stor del af unges sociale liv foregår digitalt, samtidig med at det kan have konsekvenser som dårligt mentalt helbred og ensomhed.

Projektet er blevet støttet af Slots- og kulturstyrelsen med lidt over en halv million kroner. tkn@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Biblioteker tester om litteratur kan hjælpe mod ensomhed Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger