Jacob Bundsgaard (S). Foto: KL
Jacob Bundsgaard (S). Foto: KL
01.10.2021 kl. 12.13

Efter historisk svær budgetproces: Alle kommuner skal skære i budgettet

Alle kommuner skal reducere 0,4 procent i deres budgetter, så kommunerne samlet kan komme i mål inden for service- og anlægsrammen og bevare aftalesystemet.

I år er landets kommuner startet historisk langt fra service- og anlægsloftet, og i de seneste uger har KL sammen med kommunerne haft travlt med at forsøge at barbere de store overskridelser på i alt knapt fem milliarder ned.

Da det ikke er lykkedes at finde tilstrækkelig finansiering, præsenterede KL’s formandskab på et virtuelt borgmestermøde fredag formiddag en ny model: Alle kommuner skal finde besparelser på 0,4 procent af det samlede budget, så kommunerne samlet kan nå i mål. De 0,4 procent svarer til de 1,15 milliarder kroner, man kollektivt var fra service- og anlægsloftet.

– Det er det muliges kunst. Vi har været omkring mange forskellige modeller, og det er ikke den ultimative retfærdighed, men en simpel model og en model, der kan bringe os i mål, hvis alle bakker op, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) til Danske Kommuner og fortsætter:

– På borgmestermødet i dag (fredag, red.) var der en bred tilkendegivelse af, at det nok er sådan, det må være, så vi kan komme i mål inden for rammerne af dette års økonomiaftale.

LÆS OGSÅ Nyborg i klemme
FOR ABONNENTER

Desuden blev borgmestrene også lovet, at den faseopdelte budgetlægning skal genopfindes.

– Den skal have en helt ny form næste gang. Der blev på borgmestermødet rejst en del kritik og en del frustration over processen, og det hænger jo sammen med, at vi er startet så langt fra målstregen. Det er for slidsomt for sammenholdet mellem kommunerne. Men en sådan diskussion er vi nødt til at tage i fredstid, når vi ikke står midt i det, og alle beslutninger og diskussioner flyver om ørerne. Men vi har givet en lovning på, at vi finder en ny proces, så vi ikke kommer til at stå i en tilsvarende situation igen, siger Jacob Bundsgaard.

Ifølge Jacob Bundsgaard var der bred opbakning til den model, som KL’s formandskab fremlagde for borgmestrene, om end det ikke var sådan, at formandskabet blev ”båret ud på skjolde”.

– Der var en bred erkendelse af, at det var det muliges kunst, og det blev accepteret, konstaterer KL’s formand.

LÆS OGSÅ Kommunerne tæt på mål efter svær budgetproces

Han vil ikke afvise, at budgetprocessen i år er blevet sværere af udligningsreformen.

– Man kan ikke afvise, at det spiller en rolle, fordi der er nogle kommuner, der igennem en længere årrække har ligget langt under rammerne, fordi de simpelthen ikke har haft finansiering til det, og nu i kraft af udligningsreformen har fået finansiering til at gå op. Det spiller da en rolle, siger Jacob Bundsgaard og fortsætter:

– Jeg tror, alle vidste, det ville blive meget svært denne gang, fordi vi startede så langt fra målstregen. Jeg er glad for, at der var fuldstændig enighed om, at aftalesystemet er vigtigt at passe på, og at vi skal inden for rammerne af den aftale, der er lavet med regeringen. Så var der givetvis nogle, der havde ønsket sig en anden model, men det her er det, der kan samle.

Nu har kommunerne til den 15. oktober, hvor de skal være i mål med den kollektive besparelse.

– Det er det, der er opgaven, så der skal vi være i mål, siger Jacob Bundsgaard. antj@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Efter historisk svær budgetproces: Alle kommuner skal skære i budgettet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger