Danske Kommuners foreløbige borgmesterkort. Illustration: Line Bisgaard
Danske Kommuners foreløbige borgmesterkort. Illustration: Line Bisgaard
17.11.2021 kl. 11.39

Overblik: Her er alt, hvad vi ved efter valgnatten

Danske Kommuner bringer her et overblik over alt, hvad vi ved om valgets resultater.
tekst Anna Törnqvist Jensen, Martin Pedersen, Gitte Johansen og Jakob Bjerregaard

Det er ikke i alle kommuner, at der er sat navn på borgmesteren endnu, men i en række kommuner er valgets resultater klar. Overordnet får Dansk Folkeparti en syngende vælgerlussing og går på landsplan 4,7 procentpoint tilbage, og det har fået partiets formand Kristian Thulesen Dahl til at konkludere, at partiet nu skal evaluere – også om han skal fortsætte som formand. Socialdemokratiet er gået 3,9 procentpoint tilbage på landsplan, og det er særligt i de store byer, at regeringspartiet har blødt vælgere. Venstre har også oplevet tilbagegang, men Socialdemokratiet og Venstre fastholder deres position som landets største partier trods nedturen.

Konservative må stå tilbage som valgets helt store sejrherre. 6,4 procentpoint er partiet gået frem på landsplan, mens Nye Borgerlige tager andenpladsen som det parti, der har oplevet størst fremgang og er gået 2,7 procentpoint frem på landsplan. Også SF og Enhedslisten har sikret sig flere krydser blandt vælgerne.

Ifølge KL fører landsresultatet af kommunalvalget til, at Socialdemokratiet har sikret sig 6 pladser i KL’s bestyrelse, Venstre 5 pladser og Konservative 3 pladser. Radikale Venstre, Enhedslisten og SF har alle sikret sig en plads i bestyrelsen. Den partimæssige sammensætning er opgjort på valgnatten, før fintællingen er på plads, og det er først under Kommunalpolitisk Topmøde i marts, at partierne vælger, hvilke personer der skal repræsentere de respektive pladser i bestyrelsen. KL’s formand og næstformand samt formænd og næstformænd til KL’s udvalg bliver valgt på det konstituerende bestyrelsesmøde under Topmødet.

Nu kaster vi et blik på, hvad vi ved om de enkelte kommuner.

LÆS OGSÅ Johannes Lundsfryd er ny formand for KKR Syddanmark

AlbertslundOpdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: Det så for en kort stund ud til, at SF skulle tage borgmesterposten. Aftenen efter kommunalvalget havde den nyvalgte SF’er Vivi Nør Jacobsen lavet en aftale med Socialdemokratiet og Radikale Venstre. I en pressemeddelelse fra Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti afsløres det dog, at de fire partier sammen med SF inden valget havde lavet en aftale om udvalgsformandsposter. Og at de i forlængelsen af den aftale onsdag aftalte at gøre Vivi Nør Jacobsen til borgmester. Ifølge partierne har Vivi Nør Jacobsen således opereret med to forskellige flertal, der begge har villet pege på hende som borgmester. Den strategi endte ikke godt. De fire partier valgte at kontakte Steen Christiansen og gjorde således ham til borgmester.

Socialdemokratiet holder positionen som kommunens største parti på trods af to mandaters tilbagegang. I alt 34,1 procent af stemmerne har Socialdemokratiet sikret sig. SF og Konservative går begge to mandater frem og har fire mandater hver, mens Venstre må nøjes med et enkelt mandat.

Allerød – Karsten Längerich (V) fortsætter som borgmester i den nordsjællandske kommune, og det lykkedes Venstre at gå et mandat frem. Konservative blev dog igen kommunens største parti og sikrede sig i alt syv mandater, men Venstre valgte at konstituere sig med Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre.

Assens – Der er fortsat solidt borgerligt flertal i Assens Kommune og den siddende borgmester, venstremanden Søren Steen Andersen, kan tage fire år mere på posten. Venstre har fået 41,6 procent af stemmerne og bevarer dermed sine 13 mandater. Dansk Folkeparti har mistet to af sine tre mandater, mens Nye Borgerlige kommer ind med et enkelt mandat.

LÆS OGSÅ Mangeårig Venstrepolitiker smidt ud af sin gruppe: Det er meget ubehageligt

Ballerup – Jesper Würtzen (S) er genvalgt som borgmester, og borgmesterpartiet har sikret sig 13 ud af 25 mandater og har dermed absolut flertal. Ifølge TV 2 Lorry vil borgmesteren invitere de øvrige partier til konstitueringsforhandlinger.

Billund – Allerede klokken 23.15 tirsdag aften stod det klart, at 37-årige Stephanie Storbank (V) bliver ny borgmester i Billund. Hun er arvtager til Ib Kristensen, som efter at have sikret Venstre borgmesterposten i 20 år, ikke genopstillede ved dette valg. Venstre i Billund har konstitueret med Socialdemokratiet og har til sammen 19 mandater.

Bornholm – Solskinsøen endte på Konservative hænder, selvom Enhedslisten blev valgets helt store vinder på Bornholm. Allerede tidligt på aftenen erkendte siddende borgmester Thomas Thors (S), at Socialdemokratiet, der oplevede en halvering på øen, formentlig ikke kunne holde fast i borgmesterposten. Selvom Enhedslisten sikrede sig 23,1 procent af stemmerne på Bornholm, blev det i sidste ende Konservative, der løb med borgmesterkæden. Konservative blev ikke valgt ind på Bornholm ved sidste valg, men ved KV21 sikrede partiet sig 12,3 procent af stemmerne, og en konstituering med Enhedslisten, DF og Kristendemokraterne har sikret Konservative endnu en borgmesterpost.

Brøndby – Kent Max Magelund (S) fortsætter som borgmester med absolut flertal. Socialdemokratiet har sikret sig 11 ud af 19 mandater. Konservative gik to mandater frem, mens DF er gået to mandater tilbage.

LÆS OGSÅ Byrådsmedlem død efter flere måneders sygdom

Brønderslev – Mikael Klitgaard (V) har også opnået genvalg. Her har Venstre sig 39,9 procent af stemmerne og 12 ud 27 mandater. Borgmesterpartiet har konstitueret sig sammen med Konservative, Borgerlisten, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. I Brønderslev har Socialdemokratiet tabt tre mandater.

Dragør – Opdateret tirsdag den 23/11 klokken 12.45: Først meldte Kenneth Gøtterup ud (K), at han skulle være ny borgmester i Dragør. Men han var en omgang for tidligt ude og måtte trække det tilbage igen, indtil konstitueringen var på plads. Nu kan Kenneth Gøtterup sikkert erklære sig borgmester i Dragør – den sidste kommune i landet, der fik sat et navn på den ny borgmester. Det sker i en konstituering mellem Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Konservative oplevede en fremgang på 18,1 procent og har sikret sig 6 mandater. Det er en fordobling i forhold til sidste valg.

EgedalOpdateret mandag den 22/11 klokken 13.30: Karsten Søndergaard (V) var genvalgt som borgmester i Egedal i en konstituering mellem Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Radikale Venstre. Men den aftale blev skrottet lørdag morgen, da Socialdemokratiet indgik en ny konstituering med Konservative, SF, Enhedslisten, og Lokallisten Ny Egedal, der gør Vicky Holst Rasmussen (S) til borgmester. De ville lave en bredere konstituering, hvor også Lokallisten Ny Egedal var med. Den nye konstituering består af 15 mandater, hvor den forrige bestod af 14 mandater. Venstre og Radikale Venstre er de eneste partier i byrådet, der ikke er en del af aftalen.

LÆS OGSÅ ­Vindmøller har en ­politisk pris

Esbjerg – Selvom det så ud til at blive et dramatisk valg i Esbjerg, holder Jesper Frost Rasmussen (V) fast i borgmestertaburetten i den sydvestjyske kommune. Venstre går to mandater frem, mens Socialdemokratiet mister to mandater. Dermed kunne Jesper Frost Rasmussen altså fortsætte sikkert i sadlen. Han har konstitueret sig med Konservative, DF, Nye Borgerlige og SF. Det sikrer 21 mandater ud af 31.

Fanø – Radikale Venstre stillede for første gang siden 2009 op på Fanø, og det udløste en jordskredssejr til den nyvalgte radikale borgmester Frank Jensen. Partiet har fået fire ud af 11 mandater. Konservative mærkede også fremgang på øen, og onsdag fortsætter forhandlingerne om fordelingen af poster i ø-kommunen.

Favrskov – Opdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: Efter et længere konstitueringsforløb står det klart, at Favrskovs nye borgmester er Lars Storgaard (K). Det sker som følge af en konstitueringsaftale mellem Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, der til sammen har 13 mandater ud af 25. Lars Storgaard overtager posten efter Nils Borring (S), der har været borgmester siden 2010.

Socialdemokratiet får 35,6 procent af stemmerne og er fortsat kommunens største parti. Det sikrer partiet 9 mandater, hvilket er en tilbagegang på 2 mandater. Konservative er gået 4 mandater frem og har sikret sig 6 mandater. De har dermed overhalet Venstre, som nu har 5 mandater.

LÆS OGSÅ Havde det ikke ­været nu, ­havde det nok ­været om et par år
FOR ABONNENTER

Faxe – Opdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: Kort før midnat natten til torsdag lykkedes det siddende borgmester Ole Vive (V) at skaffe flertal for, at han kan fortsætte som borgmester med støtte fra Konservative, Dansk Folkeparti, Lokallisten og Liberal Alliance

Socialdemokratiet fastholder positionen som kommunens største parti og har sikret sig 29,3 procent. Lige i halen følger Venstre med 26,6 procent af stemmerne, hvilket udløser 7 mandater. Det er også status quo. 

Fredensborg – Thomas Lykke Pedersen (S) fortsætter som borgmester i Fredensborg, hvor DF mister 2 mandater og ryger helt ud af byrådet. Til gengæld stormer Konservative frem. Borgmesterpartiet har fået 29,6 procent af stemmerne, hvilket udløser 8 mandater. Det er en tilbagegang på 2 mandater. Konservative har sikret sig 21,9 procent af stemmerne og er gået frem med 13,4 procent.

Fredericia – Opdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: Fredericia lod vente på sig, men torsdag stod det klart, at Steen Wrist (S) fortsætter som borgmester. Det bliver med opbakning fra samtlige partier i det nyvalgte byråd.

LÆS OGSÅ Borgmesteren, der byggede en by
FOR ABONNENTER

Steen Wrist overtog borgmesterposten 1. januar i år ovenpå afsløringerne af eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S), der i december meddelte, at han havde fået nyt job og derfor ville stoppe som borgmester. Dagen efter afslørede Ekstra Bladet dog, at der havde været urent trav omkring Jacob Bjerregaards køb af en byggegrund af kommunen, ligesom et muligvis lidt for nært forhold mellem eks-borgmesteren og den daværende kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe

I den skandaleramte kommune har Socialdemokratiet fået smæk af vælgerne. 17 procent går borgmesterpartiet tilbage. Socialdemokratiet fastholder dog positionen som kommunens største parti med 37,3 procent af stemmerne. DF går fra 3 til 2 mandater, mens Nye Borgerlige, Konservative og SF oplever fremgang i Fredericia.

Frederiksberg – Et af valgets mest opsigtsvækkende dramaer fandt sted i hovedstaden, hvor Konservative har mistet sin højborg Frederiksberg. 112 års Konservative styre er således forbi, da Simon Aggesen (K) har tabt borgmesterposten til Michael Vindfeldt (S). Med et knebent flertal på 50,5 procent af stemmerne lykkedes det nemlig den såkaldte grønne koalition – Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten – at komme til magten på Frederiksberg.

Frederikshavn – Birgit Hansen (S) fortsætter sikkert i sadlen i det nordjyske med over 13.000 personlige stemmer. Socialdemokratiet har fået 57,4 procent af stemmerne i Frederikshavn og har dermed sikret sig absolut flertal med 18 ud af 29 mandater. Enhedslisten nød ikke nok opbakning til at fastholde et mandat, mens Nye Borgerlige til gengæld kommer ind. Birgit Hansen har konstitueret sig sammen med Konservative, Venstre og SF.

LÆS OGSÅ Ingen grund til at gå i ­brædderne
FOR ABONNENTER

Frederikssund – Det er lykkedes Tina Tving Stauning (S) at vriste borgmesterkæden ud af hænderne på John Schmidt Andersen (V) i Frederikssund, hvor Socialdemokratiet fik 29,5 procent af stemmerne. Tina Tving Stauning har konstitueret sig med Fjordlandslisten, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten. Venstre gik 7 procentpoint, svarende til 2 mandater, tilbage.

Furesø – I statsminister Mette Frederiksens (S) egen kommune lykkedes det akkurat Ole Bondo (S) at forsvare borgmesterposten. Socialdemokratiet mistede ellers to mandater, men med støtte fra alle partier i byrådet – Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti – fortsætter Ole Bondo altså som borgmester.

Faaborg-Midtfyn – Den socialdemokratiske borgmester Hans Stavnsager har sikret sig et kanonvalg med en fremgang på 5,7 procent og fortsætter på posten med en bred konstitueringsaftale med Venstre, SF, Dansk Folkeparti og Enhedslisten. Borgmesterpartiet er dobbelt så stort som Venstre.

Gentofte – Hans Tofts arvtager Michael Fenger (K) lykkedes med at beholde borgmesterposten på Konservative hænder, og partiet har sikret sig 57,1 procent af stemmerne. Også tidligere Farum-borgmester Peter Brixtoftes (V) datter, Marie Brixtofte (R), havde succes ved valget, hvor det lykkedes Radikale Venstre at fordoble antallet af mandater og sikre sig 2 mandater.

LÆS OGSÅ Borgmester tager en pose erfaringer med fra Brugsen
FOR ABONNENTER

Gladsaxe – Trine Græse (S) fortsætter som borgmester i Gladsaxe, hvor Socialdemokratiet taber 2 mandater og har fået i alt 33 procent af stemmerne, hvilket udløser 8 mandater. Konservative går til gengæld fra 1 til 3 mandater, mens DF bliver halveret og går fra 2 til 1 mandat. Trine Græse får som borgmester støtte fra SF og Radikale Venstre.

Glostrup – Det er skiftedag på Vestegnen, hvor Kasper Damsgaard (S) er nyvalgt borgmester for Socialdemokratiet, som går 1 mandat frem og sikrer sig i alt 8 mandater. 35,9 procent af stemmerne er gået til Socialdemokratiet, som har sikret sig nøglerne til borgmesterkontoret med støtte fra SF, Radikale Venstre og Konservative. Til gengæld oplever Venstre tilbagegang og taber 2 mandater, og det lykkedes altså ikke Venstre at fastholde borgmesterposten.

Greve – Pernille Beckmann (V) fortsætter som borgmester i Greve, hvor der ellers var lagt op til et dramatisk valg. Venstre har fået 37,9 procent af stemmerne og går et mandat frem fra 9 til 10. Socialdemokratiet går et mandat tilbage, mens Konservative fordobler antallet af mandater fra 1 til 2, og Dansk Folkeparti halveres fra 2 til 1 mandat.

Gribskov – Bent Hansen (V) har fravristet Anders Gerner Frost (NytGribskov) borgmesterkæden. Konservative er blevet kommunens største parti med 22,7 procent af stemmerne, men partiet står sammen med Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti uden for konstitueringsaftalen. I stedet har Venstre konstitueret sig med NytGribskov, SF, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Enhedslisten.

LÆS OGSÅ Lokallisterne har ikke haft det bedre i 15 år
FOR ABONNENTER

Guldborgsund – John Brædder (Guldborgsundlisten) taber borgmesterposten til Simon Hansen (S). Socialdemokratiet går 8,2 procentpoint frem til 28,9 procent, mens Guldborgsundlisten mister 10,8 procentpoint. Konservative og Nye Borgerlige har begge sikret sig plads i Guldborg, men står uden for konstitueringen. I stedet har Simon Hansen konstitueret sig med DF, SF, Enhedslisten og Venstre.

Haderslev – Mads Skau (V) er ny borgmester i Haderslev, efter den siddende borgmester H.P. Geil (V) ikke genopstiller. Det lykkedes Mads Skau at holde skansen, idet Venstre går 0,5 procentpoint frem. Konservative oplever den største fremgang på 8,7 procentpoint skarpt forfulgt af Nye Borgerlige, som har sikret sig 5,7 procent af stemmerne. Mads Skau bliver borgmester med støtte fra Konservative, Radikale Venstre og Slesvigsk Parti.

Halsnæs – Den siddende borgmester Steffen Jensen (S) har sikret sig absolut flertal med 11 ud af 21 mandater. Venstre bliver kommunens næststørste parti trods en tilbagegang på 3,3 procentpoint.

Hedensted – Ole Vind (V) tager borgmesterkæden fra Kasper Glyngø (S) i Hedensted, hvor Venstre trods tilbagegang bliver kommunens største parti med i alt 35,8 procent af stemmerne. Socialdemokratiet gik til gengæld frem ved valget og fik 5,3 procentpoint mere, men med støtte fra DF, Konservative og Nye Borgerlige kunne Ole Vind mønstre flertal på 15 ud af 27 mandater.

LÆS OGSÅ Udlændingepolitikken er gået for vidt
FOR ABONNENTER

Helsingør – Benedikte Kiær (K) forsvarer Helsingør, hvor der ikke var slinger i valsen. Her gik Konservative 1,9 procentpoint frem og bliver kommunens største parti med i alt 34,7 procent af stemmerne. Der er langt ned til kommunens næststørste parti, Socialdemokratiet, som fik 26,1 procent af stemmerne.  DF halveres, mens Nye Borgerlige sikrer sig et mandat i Helsingør.

Herlev – Opdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: Der er genvalg til Thomas Gyldal Petersen (S) i Herlev. Det står klart efter lange forhandlinger, og efter borgmesterpartiet gik 11,3 procentpoint tilbage. Thomas Gyldal Petersen og Socialdemokratiet har dog stadig sikret 45,9 procent af stemmerne i Herlev, og som borgmester får Thomas Gyldal Petersen opbakning fra SF, Enhedslisten og Radikale Venstre. Det sikrer et solidt flertal på 14 ud af 19 mandater.

Konservative nyder fremgang og er næststørste parti med 19,2 procent af stemmerne.

Herning – I Herning stod Dorte West (V) sin prøve, efter hun har overtaget for den mangeårige borgmester Lars Krarup. Men Dorte West klarede eksamen til ug med kryds og slange. På trods af, at Venstre går to mandater tilbage, har partiet fortsat sikret sig 50,5 procent af stemmerne, og dermed kan Dorte West trygt sætte sig i borgmesterstolen.

LÆS OGSÅ Sociale medier er ­ikke for en ­knastør borgmester
FOR ABONNENTER

Hillerød – Kirsten Jensen (S) fortsætter som borgmester i Hillerød med støtte fra SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Forhandlingerne fortsætter dog onsdag. Venstre har fået en syngende vælgerlussing oven på skandalesagerne i Hillerød Forsyning, hvor partiets spidskandidat Klaus Markussen (V) er bestyrelsesformand. 12,3 procentpoint gået partiet tilbage, mens Konservative går massivt frem. I alt 15,9 procent af stemmerne har Konservative sikret sig, hvilket udløser 5 mandater.

Hjørring Kommune – Hjørring Kommune får ny borgmester i skikkelse af Venstre-manden Søren Smalbro. Han tager over efter socialdemokraten Arne Boelt, der har været borgmester siden 2010. Smalbro bliver borgmester på et relativt snævert flertal bestående af Konservative, Venstre og Radikale Venstre. Tilsammen kan de mønstre 17 ud af 31 mandater i Hjørring Kommune. Socialdemokratiet står for den største tilbagegang og må nøjes med 10 mandater mod 15 ved seneste valg. Den største mandatmæssige fremgang tilfalder Konservative, der mere end fordobler mandattallet fra tre til syv.

Holbæk – Valgets dronning må uden tvivl være Holbæks unge borgmester og stjerneskud Christina Krzyrosiak Hansen (S), som har sikret Socialdemokratiet fremgang på hele 30,2 procentpoint. Partiet har med 58,9 procent af stemmerne sikret sig absolut flertal, og Christina Krzyrosiak Hansen (S) skal se langt bagud for at få øje på kommunens næststørste parti, Venstre, som fik 15,4 procent af stemmerne og får 5 mandater mod Socialdemokratiets 19.

Holstebro – Opdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: I Holstebro lykkedes det i sidste ende H.C. Østerby (S) at forsvare borgmesterposten, som han har haft siden 2010. Her gik borgmesterpartiet 4,5 procentpoint tilbage, men er fortsat kommunens største parti med 38,5 procent af stemmerne. Med støtte fra SF og Radikale Venstre kan H.C. Østerby fortsætte med borgmesterkæden om halsen

LÆS OGSÅ Socialdemokrat får historisk dispensation til dobbeltmandat

Horsens – Opdateret fredag den 19/11 klokken 10.40: Der er genvalg til den siddende socialdemokratiske borgmester. Her har et enigt byråd bakket op om Peter Sørensen, som dermed kan fortsætte som borgmester. Socialdemokratiet er gået 4,7 procentpoint tilbage i Horsens.

Hvidovre – SF har sikret sig borgmesterkæden i Hvidovre, hvor Helle Adelborg (S) i dag er borgmester. Socialdemokratiet gik ellers 2,7 procentpoint frem, mens Konservative nød den største fremgang i form af 7,8 procentpoint. SF oplevede også større opbakning ved dette valg og sikrede sig fremgang på 4,1 procentpoint, og det er med støtte fra Enhedslisten, Konservative, Hvidovrelisten og Venstre, at Anders Wolf Andresen (SF) har skabt flertal som ny borgmester.

Høje-Taastrup – Michael Ziegler (K) fortsætter sikkert i sadlen, selvom Konservative mister et mandat. Partiet har dog fortsat 11 ud af 21 pladser i byrådet.

Hørsholm – Selvom Konservative gik 4,8 procentpoint tilbage i Konservative højborg, Hørsholm, fortsætter Morten Slotved (K) som borgmester med støtte fra Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF. Venstre nyder stor fremgang i Hørsholm og har sikret sig 5 mandater flere. Det udløser 7 mandater til både Venstre og Konservative. Også den tidligere konservative nestor, Thorkild Gruelund, der i sidste valgperiode blev ekskluderet fra Konservative og i stedet stiftede sin egen liste, SocialKonservative, har sikret sig stemmer nok til et mandat.

LÆS OGSÅ Borgmester trækker sig som spidskandidat efter valgnederlag

Ikast-Brande – Ib Lauritsen (V) fortsætter som borgmester i Ikast-Brande, hvor Venstre taber 2 mandater. De er dog ikke nok til at rokke ved, at Venstre fortsat er kommunens største parti – skarpt forfulgt af Socialdemokratiet, der har sikret sig 6 mandater mod Venstres 7.

Ishøj – I Ishøj var det kun 56,2 procent af vælgerne, der satte deres kryds ved kommunalvalget. Det sikrede den siddende borgmester Ole Bjørstorp (Ishøjlisten) 16,4 procent af stemmerne og tre mandater. Ole Bjørstorp meldte sig sidste år ud af Socialdemokratiet og stiftede sin egen lokalliste, efter han blev vraget som Socialdemokratiets spidskandidat til fordel for Merete Amdisen. Socialdemokratiet i Ishøj oplevede til gengæld tilsvarende tilbagegang. 13,8 procent er Socialdemokratiet gået tilbage, men bliver dog stadig kommunens største parti med i alt 37,7 procent af stemmerne. Det sikrer også Merete Amdisen borgmesterposten, og hun har indgået en bred konstituering med Venstre, SF, Konservative og Enhedslisten.

Jammerbugt – I Jammerbugt Kommune holder Mogens Chr. Gade fra Venstre fast i borgmesterposten. Hans parti mister ganske vist et enkelt mandat, og det koster partiet det absolutte flertal. Mogens Gade har konstitueret sig med et bredt flertal, der rummer 25 af de 27 mandater i kommunalbestyrelsen. Det er kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der står uden for samarbejdet.

Kalundborg – Martin Damm (V) kan fortsætte som borgmester i Kalundborg, hvor Venstre har sikret sig 10 ud af 27 mandater. Socialdemokratiet holder status quo og har 8 mandater, mens Nye Borgerlige kommer ind med 2 mandater.

LÆS OGSÅ Borgmester får lov til at forlade politik

Kerteminde – Med et flot valg lykkedes det Kasper Ejsing Olesen (S) at beholde borgmesterposten. Det er første gang det lykkedes en borgmester at blive genvalgt i svingkommunen. Socialdemokratiet har med 36,5 procent af stemmerne fået ti mandater, hvilket er en fremgang på tre mandater. Den socialdemokratiske borgmester sidder med et smalt 13-12 flertal på mandater fra SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der sprang fra sit valgforbund med Konservative, Venstre og Nye Borgerlige.

Kolding – Til stor overraskelse for mange erobrede Knud Erik Langhoff (K) borgmesterposten i Kolding, hvor alles øjne var rettet mod de to tidligere ministre Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF). En overraskende konstituering bestående af Konservative, Socialdemokratiet, SF og Radikale Venstre har dog sikret Knud Erik Langhoff borgmesterkæden i kommunen, hvor Konservative nød fremgang på 7,2 procentpoint. Venstre gik 14,6 procentpoint tilbage, men blev dog stadig kommunens største parti, mens SF gik 10,2 procentpoint frem.

København – Det lykkedes Sophie Hæstorp Andersen (S) at holde overborgmesterposten på socialdemokratiske hænder, selvom Enhedslisten bliver hovedstadens største parti med 24,6 procent af stemmerne. Der er et stykke ned til Socialdemokratiet, som oplevede massiv tilbagegang i København og mistede 10,3 procentpoint. Enhedslistens spidskandidat Line Barfoed bliver til gengæld teknik- og miljøborgmester. Konservative gik 7,5 procentpoint frem, og det udløser også en borgmesterpost til Jakob Næsager, som bliver børne- og ungdomsborgmester.

Køge – Marie Stærke (S) forsvarer Køge, og her er Socialdemokratiet fortsat kommunens største parti. Med støtte fra Venstre, DF, SF og Enhedslisten har Marie Stærke flertal med 20 ud af 27 mandater.

LÆS OGSÅ Lavere stemmeprocent er ikke alarmerende – men muligt mønster bekymrer

Langeland – SF-borgmesteren Tonni Hansen får fire år mere som borgmester for Langeland Kommune. Det står klart, efter at folkesocialisterne med seks ud af 15 mandater fortsat er det største parti i kommunen. Tonni Hansen har indgået en konstitueringsaftale med samtlige indvalgte partier på øen. Det vil sige Venstre, Socialdemokratiet, Konservative og Radikale Venstre.

Lejre – Tina Mandrup (V) tager borgmesterposten fra Carsten Rasmussen (S). Venstre har sikret sig 8 mandater mod Socialdemokratiets 6. Med støtte fra Konservative og DF har Tina Mandrup sikret sig nøglerne til borgmesterkontoret.

Lemvig – Erik Flyvholm (V) fortsætter i Lemvig, hvor Venstre taber et mandat, men fortsat er kommunens største parti og har absolut flertal med 11 ud af 21 mandater.

Lolland – Holger Schou Rasmussen (S) og Socialdemokratiet fik lige akkurat ikke absolut flertal, da partiet ”kun” sikrede sig 12 ud af 25 mandater. Holger Schou Rasmussen fortsætter som borgmester og vil ifølge TV 2 Øst forsøge at konstituere sig med Venstre, Dansk Folkeparti, Din Stemme og SF de kommende dage.

Lyngby-Taarbæk – Absolut flertal sikrede Sofia Osmani (K) sig til gengæld i Lyngby-Taarbæk, hvor Konservative går frem og har sikret sig 46 procent af stemmerne. Sofia Osmani fortsætter også som borgmester.

Mariagerfjord  – Venstre og Socialdemokratiet blev lige store med hver især 11 mandater i Mariagerfjord Kommune. Ikke desto mindre fortsætter Venstre-manden Mogens Jespersen som borgmester. Sammen med Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har de borgerlige partier i alt 16 ud af kommunens 29 mandater. Mogens Jespersen lægger dog op til, at posten som 1. viceborgmester kan gå til Socialdemokratiets Leif Skaarup.

Middelfart – Trods en tilbagegang på tre mandater kan socialdemokratiets Johannes Lundsfryd Jensen fortsætte som borgmester. Partiet tabte ved valget sit absolutte flertal, men med støtte fra Konservative bevarer socialdemokratiet borgmesterposten.

Morsø – Hans Ejner Bertelsen (V) kunne allerede ånde lettet op omkring klokken 21.30 tirsdag aften, da Venstre havde sikret sig absolut flertal. 46 procent af stemmerne gik til Venstre, og dermed kan Hans Ejner Bertelsen også fortsætte som borgmester.

Norddjurs – Norddjurs skifter fra rød til blå, idet Kasper Bjerregaard (V) har sikret sig borgmesterposten med støtte fra Konservative, Liberal Alliance, DF og Nye Borgerlige. Dermed er Jan Petersen (S) 1. januar fortid som borgmester efter 12 år i spidsen.

Nordfyn – Trods en tilbagegang på et enkelt mandat fik Venstre 42,6 procent af stemmerne og Venstremanden Morten Andersen kan forsætte som borgmester.

Nyborg – Kenneth Lundager Muhs (V) har sikret sig fire år mere i borgmesterstolen. Venstre går ét mandat frem i Nyborg og har dermed opnået absolut flertal i byrådet, hvor partiet alene sidder på hele 14 af de i alt 25 mandater.

Næstved – Carsten Rasmussen fortsætter som borgmester i Næstved, hvor Socialdemokratiet fortsat er kommunens største parti og har holdt status quo. Venstre går 6,6 procentpoint tilbage, mens Konservative stormer frem og sikrer sig 5 mandater.

Odder – I Odder er der nyt rødt flertal, og det sikrer Lone Jakobi (S) borgmesterkæden. Venstre er fortsat kommunens største parti, men der er ikke langt ned til Socialdemokratiet, som får støtte Enhedslisten, Radikale Venstre og SF til at indtage borgmesterkontoret.

Odense – Som i landets andre store byer fik Socialdemokratiet en vælgerlussing i Odense, hvor partiet gik tre mandater tilbage. Alligevel beholder Socialdemokratiet magten, og Peter Rahbæk Juel kan fortsætte som borgmester. Socialdemokratiet har indgået en historisk bred konstitueringsaftale med støtte fra SF, Konservative, Radikale, Enhedslisten og Nye Borgerlige. Dermed står Venstre uden for aftalen.

OdsherredOpdateret mandag den 22/11 klokken 13.30: I Odsherred gik der tre dage med hårde forhandlinger, før borgmesterposten faldt på plads. Det bliver Karina Vincentz Andersen fra lokallisten Nyt Odsherred, der efter nytår kan kalde sig borgmester. Lokallisten består af en udbrydergruppe fra Venstre og stiller op for første gang. Hun overtager fra Thomas Adelskov (S), der har været i spidsen for kommunen de seneste 12 år.

Konstitueringen sker i samarbejde mellem Nyt Odsherred, Radikale Venstre, Venstre, Nye Borgerlige, Konservative og Dansk Folkeparti, der i alt tæller 13 mandater. Der sidder i alt 25 i Odsherred Byråd.

Det nyopstillede Nyt Odsherred fik fire mandater, lige så mange som Venstre, der gik tre mandater ned, mens Socialdemokratiet blev kommunens største parti med 36,6 procent af stemmerne og ti mandater, hvilken er en tilbagegang på to mandater.

Randers – Torben Hansen (S) fortsætter som borgmester. Det sker med en bred konstitueringsaftale mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, DF, SF og Radikale. Udenfor konstitueringsaftalen står lokallisten Østbroen samt Nye Borgerlige, der ikke tidligere har været repræsenteret i byrådet – samt de tre røde lister Enhedslisten, Beboerlisten og Velfærdslisten. Alle får et enkelt mandat, bortset fra Østbroen, der med 7,8 procent af stemmerne får to mandater.

Rebild – Jesper Greth er navnet på den nye borgmester i Rebild Kommune. Venstre-politikeren tager over efter den hidtidige borgmester Leon Sebbelin fra Radikale Venstre. Venstre og Konservative kan tilsammen mønstre 13 af 25 mandater i byrådet, men har konstitueret sig med også Radikale Venstre. Dermed kan partierne bag konstitueringen mønstre 15 mandater.

Ringkøbing-Skjern – Hans Østergaard (V) fortsætter som borgmester. Venstre har fået 34 procent af stemmerne, hvilket er en lille tilbagegang i forhold til sidste valg. Socialdemokraten Søren Elbæk bliver trods partiets tilbagegang på 6,3 procent første viceborgmester, mens kommunens absolutte stemmesluger Kristian Andersen fra Kristendemokraterne bliver anden viceborgmester. 19,4 procent af vælgerne satte deres kryds ved Kristendemokraterne.

Ringsted – Henrik Hvidesten er genvalgt som borgmester med opbakning fra SF, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Venstre. Trods en fremgang på 14,5 procent er de Konservative ikke med i konstitueringsaftalen. For DF blev valget en voldsom nedtur. Partiet gik tilbage med 12,5 procent og opnåede blot 3,8 procent af stemmerne.

Roskilde – Socialdemokratiet lider kæmpe nederlag i Roskilde, hvor partiet mister 7 af sine 16 mandater og dermed det absolutte flertal i byrådet. Det er det første kommunalvalg, der afholdes, efter at Joy Mogensen stoppede som borgmester for at blive kulturminister. Trods nederlaget beholder Tomas Breddam (S) borgmesterkæden med en konstituering mellem Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Rudersdal – I Rudersdal fik Konservative en jordsskredssejr, og Ann Sofie Orth bliver ny borgmester i Venstre-højborgen, hvor også Venstres egen formand Jakob Ellemann-Jensen bor. Med 32,9 procent af stemmerne stormede Konservative frem og sikrede sig 9 mandater, mens Venstre endte med 5 mandater. Med støtte fra Lokallisten, SF og Radikale Venstre lykkedes det Konservative at vriste borgmesterkæden ud af hænderne på Jens Ive (V), der blev borgmester i 2012.

Rødovre – Trods en tilbagegang på 6,4 procent stemmer 45,5 procent af vælgerne i forstadskommunen stadig på Socialdemokratiet, og den siddende borgmester Britt Jensen (S) er genvalgt. Det sker i en bred konstitueringsaftale med SF, Enhedslisten, De Konservative og Venstre. De seneste 88 år har der siddet en socialdemokrat for bordenden i Rødovre.

Samsø – Valgnatten endte med et stort og uventet drama på Samsø, hvor Venstre trods rødt flertal endte med borgmesterkæden. Dramaet opstod, da SF’s spidskandidat gjorde antræk til at snigløbe den siddende socialdemokratiske borgmester Marcel Meijer ved at forhandle med Venstre og Konservative. Men tog sagen en drejning, da Socialdemokratiet og Venstre pludselig præsenterede en aftale, hvor Socialdemokratiet støtter Venstre og gør Søren Wiese (V) til ny borgmester, mens Marcel Meijer er ny viceborgmester.

Silkeborg – Danmark får en ny kvindelig borgmester i Silkeborg, hvor det lykkedes udfordreren Helle Gade (S) at vinde borgmesterduellen over Steen Vindum (V). Valget blev i sidste ende afgjort af Radikale Venstre som med to afgørende mandater blev tungen på vægtskålen.

Skanderborg – Frands Fischer (S) fortsætter som borgmester i Skanderborg, hvor han har konstitueret sig med SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet. Det sker på trods af en tilbagegang til Socialdemokratiet på 6,8 procentpoint.

Skive – Peder Christian Kirkegaard kan igen kalde sig borgmester, efter at han og Venstre får 41,3 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 5,3 procentpoint. De får 12 mandater mens Socialdemokratiet går et enkelt mandat tilbage og får otte. Konservative og Nye Borgerlige bliver valgt ind, mens Radikale Venstre ryger ud af byrådet.

Slagelse – I Slagelse skifter borgmesterposten fra Socialdemokratiet til Venstre. Kommunens nye frontfigur er Knud Vincents, der har støtte fra Radikale Venstre, Konservative og SF. Dermed er det slut med socialdemokraten John Dyrby Paulsen som borgmester. Hans parti tabte tre mandater og er dermed ikke længere størst i byrådet.

Solrød – Opdateret mandag den 22/11 klokken 13.30: Liberal Alliance får i form af Emil Blücher sin første borgmesterpost efter en kovending i Solrød. Jonas Ring Madsen (S) var eller konstateret borgmester i en aftale på valgnatten mellem Socialdemokratiet, VoresSolrød, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og HavdrupListen, hvilket betød at Venstres Niels Hörup mistede magten efter at have siddet på borgmesterposten siden 2006. Men mandag sikrer Liberal Alliance sig et nyt flertal sammen med Venstre, Konservative, og HavdrupListen, der gør den 28-årige Emil Blücher til borgmester. Flertallet giver dem 11 mandater. Der er i alt 19 medlemmer i Solrød Byråd.

Emil Blücher blev valgets helt store stemmesluger med 1581 personlige stemmer mod Solrøds siddende borgmester Niels Hörups (V) 1148. Liberal Alliance går to mandater frem til tre.

SorøOpdateret mandag den 22/11 klokken 13.30: Lørdag meldte Lars Schmidt, der blev valgt for Dansk Folkeparti, sig ind i Konservative. Dermed smuldrede flertallet bag Anne Madsen (S), der efter valget ellers så ud til at kunne snuppe borgmesterkæden fra Gert Jørgensen (K). Med Lars Schmidts partiskift er der dog ikke længere flertal bag Anne Madsen (S), og dermed ser Gert Jørgensen ud til at kunne fortsætte som borgmester i Sorø.

Ovenpå konstitueringen med Anne Madsen i spidsen brød interne stridigheder i den lokale DF-afdeling ud, og det har fået Lars Schmidt til at melde sig ud af partiet.

Enhedslisten, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti bakkede op om den nye socialdemokratiske borgmester.

Stevns – Stevns Kommune bliver rød med Henning Urban Dam i spidsen. Nuværende borgmester Anette Mortensen (V) afleverer borgmesterkæden, men til gengæld er Venstre som eneste parti med i konstitueringen. Dermed har Socialdemokratiet og Venstre sammen det smallest mulige flertal. Dansk Folkeparti blev halveret, og partiets eneste mandat falder til Martin Henriksen, der for nylig blev fyret som politisk konsulent for partiet.

Struer – Mads Jakobsen (V) fik sit comeback og kan kalde sig ny borgmester. Venstre får 40,4 procent af stemmerne og går et enkelt mandat op til ni. Socialdemokratiet får 31,6 procent af stemmerne og får dermed syv mandater. Nye Borgerlige får et mandat, mens Dansk Folkeparti ikke fik nok stemmer til at fastholde deres mandat.

Svendborg - I Svendborg går Socialdemokratiet frem med et mandat og ender på 11 mandater, og socialdemokraten Bo Hansen (S) kan fortsætte på borgmesterposten med en bred konstituering med samtlige partier med undtagelse af Venstre.

Syddjurs – Michael Stegger (S) forsvarede den socialdemokratiske borgmesterstol og kan nu overtage fra Ole Bollesen (S), der tidligere har meldt sin afgang fra posten. Socialdemokratiet og Venstre får begge syv mandater, mens Konservative er i fremgang og går fra ét til fem mandater. De går 12 procentpoint frem og fik dermed 16,4 procent af stemmerne. Der er ingen socialdemokratiske udvalgsformænd i den nye konstitueringsaftale, der er indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Nye Borgerlige.

Sønderborg – Erik Lauritzen (S) har været borgmester siden 2013 og efter dette valg, er han det også i næste valgperiode. Der er indtil videre lavet en bred aftale mellem Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, Enhedslisten, Venstre, Nye Borgerlige, og DF, der konstituerer sig, og som ifølge JydskeVestkysten de næste dage vil forsøge at finde et aftalegrundlag. Socialdemokratiet får 43,5 procent af stemmerne, og venstre går fire mandater frem til 11 med 30,2 procent af stemmerne.

Thisted – Også i Thisted Kommune skifter borgmesterposten fra Socialdemokratiet til Venstre. Niels Jørgen Pedersen (V) bliver således ny borgmester efter Ulla Vestergaard (S). Den borgerlige blok bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har konstitueret sig med 15 ud af 27 mandater. Det vil sige, at Socialdemokratiet som det største parti med ni mandater står uden for samarbejdet.

Tønder – Mens siddende borgmester Henrik Frandsens lokalliste Tønder-listen oplevede massiv fremgang og sikrede sig 9 mandater og dermed blev Tønders største parti, lykkedes det ikke Henrik Frandsen at holde borgmesterposten. I stedet er Jørgen Popp Petersen fra Slesvigsk Parti ny borgmester i Tønder fra 1. januar. Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Borgerlisten og Nye Borgerlige bakker alle op om Jørgen Popp Petersen.

Tårnby – Socialdemokratiet bliver det klart største parti med 39,7 procent af stemmer og otte mandater. Allan Andersen har været borgmester i kommunen siden 2018, og han kan nu se frem til at sidde i stolen de næste fire år. DF går fra tre til et enkelt mandat og Nye Borgerlige får et mandat.

Vallensbæk – Siddende borgmester Henrik Rasmussen (K) havde en rolig valgaften. Han har et mere end mageligt flertal på 53,8 procent ovenpå gårsdagens valg. Det udløser 9 ud af byrådets 15 mandater. Det blev også til en lille fremgang til Konservative, mens både Socialdemokratiet og DF gik tilbage.

Varde – Vardes siddende borgmester Erik Buhl (V) genopstillede ikke. Til gengæld lykkedes det partifællen Mads Sørensen (V) at holde borgmesterkæden på Venstre-hænder. 1. januar er Mads Sørensen ny borgmester i Varde, mens Søren Laulund (S) bliver ny viceborgmester.

Vejen – Vejen skal have ny borgmester, efter Egon Fræhr (V) valgte ikke at genopstille. Nu kan Frank Schmidt-Hansen (K) se frem til borgmesterposten. Konservative går 9,5 procentpoint frem og har nu 23,3 procent af stemmerne. Det gør dem til det tredjestørste parti i kommunen efter Venstre og Socialdemokratiet, der fik henholdsvis 30,8 og 28,1 procent af stemmerne.

Vejle – Jens Ejner Christensen (V) opnår genvalg, og Venstre går 4,9 procentpoint frem i Vejle, hvor Jens Ejner Christensen tager fire år mere.

Vesthimmerland – Per Bach Laursen fra Venstre fortsætter som borgmester i Vesthimmerlands Kommune. Det sker, efter at det liberale parti snuppede et ekstra mandat og endte med ni ud af 27 mandater i kommunen. Konstitueringsaftalen er bred og omfatter alle partier i byrådet i Vesthimmerland. Per Bach Laursen blev borgmester efter valget i 2017 – inden da havde han gennem to valgperioder haft posten som viceborgmester.

Viborg – Ulrik Wilbek (V) kan se frem til fire år mere i borgmesterstolen efter at have konstitueret sig med Socialdemokratiet og Konservative. De tre partier står tilsammen med 27 mandater ud af kommunens 31 i alt. Venstre er gået frem med to mandater. Alternativet og Nye Borgerlige bliver valgt ind, mens DF mister deres to mandater.

Vordingborg – Mikael Smed (S) beholder borgmesterposten i Vordingborg, selvom Socialdemokratiet tabte to mandater ved valget. Dog sikrede både SF og Enhedslisten sig hver to mandater, og det rakte altså til flertal for Mikael Smed. Også Radikale Venstre og Konservative støtter den socialdemokratiske borgmester.

Ærø – Tidligere statsminister Jens Otto Krags søn, Peter Handsted (S), er ny borgmester på Ærø, hvor Socialdemokratiet bliver det største parti med 21,4 procent af vælgerne bag sig. ÆrøPlus bliver det næststørste parti med 20,9 procent af stemmerne. Socialdemokratiet har indgået en bred konstituering med SF, Venstre, Konservative og det lokale parti Ærøs Fremtid. Den afgående borgmester, Ole Wej Petersen (S), genopstillede ikke ved valget.

Aabenraa – Konservative løb med borgmesterkæden i Aabenraa, hvor Jan Riber Jakobsen (K) 1. januar overtager fra Thomas Andresen (V). Socialdemokratiet og Nye Borgerlige har sikret Jan Riber Jakobsen flertal.

Aalborg – Socialdemokratiet holder til gengæld fast i borgmesterposten i Aalborg Kommune, hvor Thomas Kastrup-Larsen fortsætter på posten. Det gør han, selvom partiet går fra 17 til 12 mandater i byrådet og dermed mister det absolutte flertal. Kastrup-Larsen har konstitueret sig med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten, der alle tre fik mandatmæssig fremgang. Dermed har den røde blok i alt 19 af byrådets i alt 31 pladser.

Aarhus – Jacob Bundsgaard (S) fortsætter som borgmester i Aarhus. Det sker selvom Socialdemokratiet er gået 9 procentpoint ned i antal stemmer og har dermed 28,8 procent af stemmerne. Partiet er gået tre mandater ned og har nu 10. Jacob Bundsgaard bliver borgmester med støtte fra SF, Radikale Venstre og Enhedslisten. Konservative stormer frem og får 14,6 procent af stemmerne hvilket er 10,4 procentpoint mere end ved sidste valg. De går fra ét til fem mandater. DF får halveret deres mandater og står nu med kun et enkelt tilbage. antj@kl.dk

Kortet er sidst opdateret 23. november 2021

 

Foto: Preben Breinholt
Foto: Preben Breinholt
17.11.2021 kl. 19.53

K tager borgmesterposten i Favrskov

Nils Borring (S) må aflevere borgmesterkæden til Lars Storgaard (K).

Efter et længere konstitueringsforløb på rådhuset i Hinnerup står det klart, at Favrskovs nye borgmester hedder Lars Storgaard (K).

Det sker som følge af en konstitueringsaftale mellem Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, der til sammen har 13 mandater i byrådet.

Dermed må Socialdemokratiets Nils Borring takke af efter at have været borgmester siden 2010

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Overblik: Her er alt, hvad vi ved efter valgnatten Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger