Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard. Foto: Landdistrikternes Fællesråd
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) og formand for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard. Foto: Landdistrikternes Fællesråd
12.11.2021 kl. 12.44

Landdistrikterne hilser statsgaranti på boliglån velkommen

Erhvervsministeriets nye forslag om statsgaranti på boliglån i landdistrikter kaldes et "stærkt kort på hånden" af Landdistrikternes Fællesråd.

Erhvervsministeriet har i dag præsenteret et forslag om at borgere i landdistrikter kan få en statsgaranti på den del af boliglånet, der ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi for ejerboliger.

Forslaget omfatter i alt 200 postnumre.

Boligen skal opfylde ét af tre krav; Boligen har en handelspris under 8.000 kroner per kvadratmeter, den ligger i et postnummer med en gennemsnitlig handelspris under 8.000 kroner per kvadratmeter, men dog sådan at boligen har en handelspris under 10.000 kroner per kvadratmeter, eller hvis boligen ligger i et postnummer, hvor det ikke er muligt at fastlægge en pris per kvadratmeter, kan den alligevel indgå, såfremt det er i en kommune, der ligger langt fra en større by, hvilket kategoriseres efter regeringens regional- og landdistrikspolitisk redegørelse.

– Danmark er for lille et land til store forskelle. Og i regeringen mener vi ikke, det er fair, hvis man får nej til et lån i banken på grund af postnummeret. Ligesom vi heller ikke mener, at postnummeret skal afgøre, om man kan få hurtig hjælp af f.eks. politi eller på hospitalet. Derfor tager vi nu endnu et stort skridt for at understøtte sammenhængskraften og fællesskabet på tværs af landet og for at give en håndsrækning til vores landdistrikter. Forhåbentligt vil flere danskere, der før har fået nej til et lån på grund af deres postnummer, fremover kunne få et ja til drømmehuset. Det er klart, at vi ikke vil kunne hjælpe alle, men vi mener, at der brug for et opgør med den skævvridning, der er sket på vores boligmarked, siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

LÆS OGSÅ Realkredit med statsgaranti får positiv modtagelse - men med forbehold

I Landdistrikernes Fællesråd, der også var med til at præsentere forslaget, er man positiv overfor forslaget.

– I den bedste af alle verdener, behøvede vi ikke at indføre en statsgaranti på boliglån i landdistrikterne. Men virkeligheden er desværre en anden. I landdistrikterne oplever borgerne visse steder, at deres muligheder for at optage realkreditlån afgøres af andre forhold, end det er tilfældet i andre dele af Danmark. Derfor er jeg glad for, at regeringen i dag kommer med et bud på en løsning. Med den her ordning får borgerne i landdistrikterne et stærkt kort på hånden, hvis deres drømmebolig ligger i et af de berørte områder, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, i en pressemeddelelse.

Forslaget skal nu til forhandling i Folketinget. Modellen er tidsbegrænset til tre år og vil løbende blive evalueret i dialog med den finansielle sektor. I Landdistrikternes Fællesråd ligger man vægt på, at prisen for lånet skal være så lavt som muligt for låntageren.

– Det er afgørende, at den enkelte borgers boligdrøm i så mange situationer som muligt kan blive hjulpet, og at det ikke ender med, at låntageren skal betale for høj en pris for den statsgaranterede del af lånet. Derfor har vi i Landdistrikternes Fællesråd en klar forventning om, at det bliver en præmis for forhandlingerne, siger Steffen Damsgaard i pressemeddelelsen. marp@kl.dk 

LÆS OGSÅ Billund vil fjerne grimme huse

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Landdistrikterne hilser statsgaranti på boliglån velkommen Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger