Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
26.03.2021 kl. 13.00

Sygeplejerskerne har stemt nej

Snævert flertal i Dansk Sygeplejeråd stemmer imod regionale og kommunale overenskomstaftaler.

Sygeplejerskerne har med en meget snæver margin forkastet de overenskomstaftaler, som deres fagforening Dansk Sygeplejeråd har indgået på det regionale og det kommunale område. Kun 53,6 procent af Dansk Sygeplejeråds medlemmer deltog i urafstemningen, hvor 47,3 procent stemte nej og 46,5 procent ja.

– Sygeplejerskerne sender et signal om, at de ikke er tilfredse med OK21-resultatet, med årtiers lønefterslæb, med arbejdspresset og med manglende anerkendelse under Coronasituationen. Signalet er både til arbejdsgiverne og til politikerne på Christiansborg, siger Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen i en pressemeddelelse.

Samlet set har Sundhedskartellet stemt ja til aftalerne. Foruden Dansk Sygeplejeråd har også Radiografrådet sagt nej til overenskomstresultatet, mens kartellets øvrige seks fagforeninger har godkendt det.

Grete Christensen slår fast, at ”hovedbestyrelsen er helt enig i, at sygeplejerskernes løn ikke står mål med vores uddannelsesniveau, vores opgaver og vores ansvar", og målet er derfor en ny forhandling.

LÆS OGSÅ Ziegler: Lønstrukturkomité skal give fælles afsæt

– Første skridt er, at vi går i dialog med baglandet – ikke mindst de tillidsvalgte. Vi må også afvente resultatet af afstemningerne i de andre store, offentlige fagforbund, så både vi og arbejdsgiverne ved, om andre også siger nej, siger Grete Christensen.

Sidstnævnte vil først stå klart sidst i april. BUPL afslutter deres afstemning mandag den 29. marts, mens FOA’s medlemmer kan stemme frem til den 19. april.

Herefter kan hovedbestyrelsen vælge at genoptage forhandlingerne med arbejdsgiverne. Her kan parterne vælge at anmode forligsinstitutionen om bistand. Et nyt forhandlingsresultat vil blive sendt til ny urafstemning.

Hovedbestyrelsen i Dansk Sygeplejeråd kan også vælge at varsle strejke. Ved et strejkevarsel kan arbejdsgiverne varsle lockout. I begge tilfælde vil forligsinstitutionen indkalde parterne til forhandling. Opnås der enighed om et nyt forhandlingsresultat skal sygeplejerskerne stemme igen. Hvis medlemmerne atter stemmer nej, er vi tilbage ved strejke, nye forhandlinger eller et regeringsindgreb. gij@kl.dk 

LÆS OGSÅ Regeringen vil gribe ind i sygeplejekonflikt
Emneord
Overenskomst

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Sygeplejerskerne har stemt nej Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger