Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
25.03.2021 kl. 11.02

Ny alliance skal styrke handicapområdet

KL og Danske Handicaporganisationer har taget initiativ til en fælles retssikkerhedsalliance, der skal pege på konkrete løsninger på handicapområdet og sikre, at borgere med handicap får den hjælp, de har ret til, første gang.

Kommunernes indsats på handicapområdet har længe været under massiv kritik. Både undersøgelser og klagestatistikker peger på, at mange borgere med handicap oplever, at de ikke har indflydelse på deres egen sag, og at de ikke oplever tilstrækkelig viden om deres handicap og den nødvendige støtte i sagsbehandlingen.

Nu skal en ny alliance, som Danske Handicaporganisationer og KL har taget initiativ til, imidlertid finde løsninger på området. Retssikkerhedsalliancen har medlemmer fra nogle af de centrale parter, der har en aktie i at formulere problemerne og løsningerne, og nu skal alliancen i fællesskab pege på, hvorfor problemerne opstår, og hvad der kan gøres.

– Mennesker med handicap skal have den rette afgørelse om hjælp første gang. Det er det ultimative hovedmål for os ved dette samarbejde. For at det kan ske, kræver det fælles forpligtigelse til at finde både kort- og langsigtede løsninger, og at sikre at disse implementeres. Helt konkret har vi i DH blandt andet fokus på, at fagligheden i sagsbehandlingen skal styrkes, og borgeren skal have indflydelse på den valgte indsats, for at målet om rette hjælp første gang kan nås. Det vil være vores mærkesager i alliancen. Der skal handles – nu, siger Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer.

Alliancen består indtil videre af KL og repræsentanter fra kommunerne, Danske Handicaporganisationer og Danske Handicaporganisationers medlemsorganisationer. Derudover har blandt andre Dansk Socialrådgiverforening, Ligeværd, Den Uvildige Konsulentordning på Handicapområdet, Institut for Menneskerettigheder, Børne- og Kulturchefforeningen og Det Centrale Handicapråd takket ja til at være med.

LÆS OGSÅ Ny undersøgelse: Stor forskel på sagsbehandlere og borgeres opfattelse af den kommunale sagsbehandling

– Der findes ingen enkle snuptags-løsninger, der kan styrke retssikkerheden og kvalitet i sagsbehandlingen. Der er et behov for at samarbejde på en bred front med fokus på blandt andet styrket borgerinddragelse, regelforenkling og god faglig ledelse og stærkere kompetencer hos medarbejdere. Derfor er vi enormt glade for det stærke samarbejde, vi nu går ind i. Det er her, vi skal finde de gode, konkrete løsninger, der kan gøre en forskel for borgere med et handicap, siger Ulrik Wilbek (S), der er formand for KL’s socialudvalg.

Ambitionen er, at alliancen skal komme med konkrete, fælles svar på, hvordan samarbejdet og tilliden mellem kommune, borger og pårørende styrkes. Alliancen skal også finde svar på, hvordan man sikrer faglighed i sagsbehandlingen, og hvordan det kan sikres, at flere borgere får den rette afgørelse om hjælp første gang. Løsningerne kan for eksempel både være forslag til ny lovgivning, organisatoriske tiltag og handle om ressourcer.

Alliancen vil inden sommerferien komme med konkrete, fælles forslag til forbedringer. Derefter er ambitionen en fælles retssikkerhedspakke, hvor initiativerne skal gøre en målbar og synlig forskel for mennesker med handicap.

KL og Danske Handicaporganisationer har allerede formuleret fem fælles principper for god borgerinddragelse i kommunerne. Derudover har social- og ældreminister Astrid Krag (S) etableret et partnerskab mellem ministeriet, KL, Danske Handicaporganisationer og Dansk Socialrådgiverforening, som har til formål at styrke tilliden, retssikkerheden og trygheden for mennesker med handicap. Handicapområdet bliver desuden også set efter i sømmene i Folketinget, som senere på året skal behandle et borgerforslag, der vil have flyttet ansvaret for handicapområdet fra kommunerne. Social- og ældreministeriet har også en evaluering af området undervejs. antj@kl.dk

LÆS OGSÅ Ny rapport: Ældre er generelt tilfredse med hjemmeplejen
Emneord
Handicap, Social

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ny alliance skal styrke handicapområdet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger