Foto: Pressefoto
Foto: Pressefoto
25.03.2021 kl. 10.00

Kommuner får dispensation til at nå i mål med affaldssortering

73 kommuner kan ikke overholde deadline til ny affaldssortering. Forligskredsen giver nu dispensation til kommuner, der ikke er klar til sommer.

Et stort flertal af landets kommuner forventer ikke at kunne leve op til regeringens mål om, at borgernes husholdningsaffald skal sorteres i ni fraktioner fra 1. juli.

Nu åbner miljøminister Lea Wermelin (S) og et politisk flertal for, at kommunerne kan søge dispensation for fristen.

– Det er en ambitiøs plan og en stor opgave for kommunerne, så mange kommuner har forskellige problemer med at nå fristen til sommer. Det har vi lyttet til ved at give en dispensationsmulighed, siger Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

Et bredt flertal i Folketinget vedtog sidste år, at danskerne fra 1. juli skal sortere deres affald i ni fraktioner: Madaffald, plastik, glas, metal, pap, papir, fødevarekartoner, farligt affald og restaffald. Fra den 1. januar 2022 skal der også indsamles tekstiler.

LÆS OGSÅ Undersøgelse: Forsyningsdirektør brugte for mange penge på firmabiler

KL har på vegne af kommunerne tidligere bedt om at få forlænget fristen, da KL ikke mener, det er realistisk at indføre den nye affaldssortering med så kort en tidsfrist.

Der skal for eksempel bestilles nye affaldsbeholdere. Bilerne, der håndterer affaldet, skal omstilles. Nogle steder skal der gennemføres nye udbud, ligesom der skal laves kampagner, så borgerne tager de nye sorteringsregler til sig.

Tilfredshed hos kommunerne

Formanden for Miljø- og Forsyningsudvalget i KL, Birgit Hansen (S) er tilfreds med, at de kommuner, der ikke er klar, kan få længere snor til at nå i mål.

– Vi er enige om målet, men der er rigtig mange ting, vi skal have på plads. Nu er der lyttet til, at vi kan gøre det i forskellige tempi, og det er vi rigtig godt tilfreds med fra kommunernes side, siger Birgit Hansen til Ritzau.

LÆS OGSÅ Aktuelt
FOR ABONNENTER

Forventningen er, alle kommuner vil være nået i mål inden udgangen af 2022. gij@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Kommuner får dispensation til at nå i mål med affaldssortering Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger