Det er uklart om Vestegnskommuner med højt smittetal kan åbne for afgangselever på mandag. Arkivfoto.
Det er uklart om Vestegnskommuner med højt smittetal kan åbne for afgangselever på mandag. Arkivfoto.
19.03.2021 kl. 12.15

Usikkert om alle afgangselever i Region Hovedstaden kommer tilbage

I genåbningsaftalen står der, at alle afgangselever i Region Hovedstaden skal tilbage i skole, men det gælder ikke kommuner med høje smittetal. På Vestegnen venter de i spænding på epidemikommissions dom. "Urimelige arbejdsvilkår", siger Vallensbæks borgmester.

I aftaleteksten om genåbning, der gælder fra på mandag den 22. marts står der:

”Afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i Region Hovedstaden efter samme model som resten af landet. Testmodel som hidtil.” Men i en tilføjet parentes står der, ”Undtaget er afgangselever i kommuner med særlig høj incidens – vurderes af Epidemikommissionen.”

Det giver en vis spænding i Vestegnskommunerne. Kommunerne Ishøj, Brøndby, Vallensbæk, Albertslund og Høje-Taastrup var de kommuner, der i går havde landets højeste smittetal.

Men der er endnu ikke kommet en melding om, hvorvidt de kan sende afgangseleverne i skole. I sundhedsministeriet oplyser de, at epidemikommission mødes i dag og tager stilling. De eventuelt berørte kommuner får først besked i eftermiddag.

LÆS OGSÅ Adelskov: Drop nu de nationale test

Brøndby tager det i stiv arm

Det giver kommunerne ret kort tid til at orientere skoler, elever og forældre om, hvordan de skal forholde sig fra på mandag.

– Det giver noget arbejde i eftermiddag, hvor folk er på vej på weekend, siger borgmester i Brøndby Kent Max Magelund (S)

Men han tager det i stiv arm.

– Vi er vant til det. Sådan har det været mange gange i det her forløb. Vi har flere gange været i den situation, hvor jeg har sagt, vi kan ikke vente på en melding, og så har vi sagt, det bliver nok sådan og sådan. Størstedelen af gangene har vi ramt rigtigt, siger Kent Max Magelund.

LÆS OGSÅ Flere børn kommer i skole til nødpasning

Hvis Brøndbys afgangselever får lov, så er testapparatet klar på skolerne.

– Men det skal gøres ordentligt det her, med information og forberedelse. Det ved jeg som gammel skolelærer. Hvis vi får lov, må vi måske trække den et par dage til onsdag for eksempel. Det skal være en god oplevelse at komme tilbage, siger Kent Max Magelund.

Såfremt de får lov, at det kun halvdelen af eleverne, der må komme i skole ad gangen.

– I så fald er det lidt ærgerligt, at det kun er halvdelen, der får fornøjelsen af at komme i skole inden påske. Eleverne har virkelig brug for det. Jeg er imponeret over, hvor seriøst de unge har taget det her. Men de er også mærkede af det. Jeg tænker da, om ikke en del får brug for noget psykologhjælp, siger Brøndbyborgmesteren.

LÆS OGSÅ Tilbage til folkeskolen som vi (næsten) kender den

Urimelige arbejdsvilkår

I Vallensbæk er borgmester Henrik Rasmussen (K) noget mere fortørnet over den manglende udmelding.

– Det er helt urimelige arbejdsvilkår. Hvad skal jeg sige til medarbejdere, skoler, lærere og forældre. Det er ikke til at arbejde med. Det er for dårligt, at de laver sådan en aftale uden at kunne give klar besked, siger han.

I Vallensbæk har de draget deres egen konsekvens.

– Jeg har sagt, at uanset hvad, så åbner vi ikke noget før efter påske. Medarbejderne skal have ordentlige forhold. Det kan ikke lade sig gøre at fikse det over en weekend. Vi har valgt at tage vare på børnenes tarv, siger Henrik Rasmusssen.

LÆS OGSÅ Lærere: Tid, to lærere og ressourcer til svage elever får skolen godt i gang

Sådan er det

Afgangseleverne må møde i skole 50 procent. Det gælder afgangselever i grundskoler samt på ungdoms- og voksenuddannelser i hele landet. Altså undtagen i de kommuner, hvor epidemikommissionen vurderer, at smittetallet er for højt.

Elever i 5. til 8. klasse og ikke-afgangselever på ungdomsuddannelser i alle landsdele kan møde til udendørs undervisning én dag om ugen.

Hvad er epidemikommissionen?

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer inklusive formanden. Formanden og et medlem er udpeget af sundhedsministeren, mens de resterende ni medlemmer er udpeget af sundhedsministeren efter indstilling fra henholdsvis erhvervsministeren, finansministeren, justitsministeren, Styrelsen for Patientsikkerhed, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, rigspolitichefen, KL og Danske Regioner.

Epidemikommissionens medlemmer:

Departementschef Svend Særkjær (formand), Sundhedsministeriet

Afdelingschef Lene Brøndum Jensen, Sundhedsministeriet

Erhvervspolitisk direktør Line Nørbæk, Erhvervsministeriet

Afdelingschef Annemarie Lauritsen, Finansministeriet

Departementschef Johan Kristian Legarth, Justitsministeriet

Direktør Anette Lykke Petri, Styrelsen for Patientsikkerhed

Direktør Søren Brostrøm, Sundhedsstyrelsen

Administrerende direktør Henrik Ullum, Statens Serum Institut

Rigspolitichef Thorkild Fogde, Rigspolitiet

Administrerende direktør Kristian Wendelboe, Kommunernes Landsforening

Administrerende direktør Adam Wolf, Danske regioner

Kilde Sundhedsministeriet

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Usikkert om alle afgangselever i Region Hovedstaden kommer tilbage Felter med * skal udfyldes
 
Af: Ingelise
Den 19.03.2021 kl. 14:18

Hvordan ved man om mine børn må komme i skole fra mandag

svar på: Usikkert om alle afgangselever i Region Hovedstaden kommer tilbage

Hej

Mine to 10. klasses børn og jeg undre mig over om de må komme i skole igen (50%) fra på mandag ? Hvor højt /lavt skal incidenstallet være for at de kan komme af sted ?
Vi bor i fredensborg kommune, i nordsjælland.

Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger