KL-formand Jacob Bundsgaard vil have løft af den kommunale økonomi næste år. Foto: Morten Fauerby
KL-formand Jacob Bundsgaard vil have løft af den kommunale økonomi næste år. Foto: Morten Fauerby
18.03.2021 kl. 07.00

KL-formand: Coronaefterslæb kræver løft i økonomien i 2022

Der er et betragteligt efterslæb på en række kommunale kernevelfærdsområder, som for at kunne indhentes kræver et økonomisk løft næste år. Det siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) før Kommunalpolitisk Topmøde 2021.

Corona har bremset indsatsen på en lang række områder i den kommunale kernevelfærd. Hvis det skal indhentes på den anden side af corona, så skal Christiansborg hoste op med flere penge, når KL og finansministeren mødes til forhandlinger om kommunernes økonomi for 2022.

Det siger KL's formand, Jacob Bundsgaard (S), før Kommunalpolitisk Topmøde 2021, der traditionen tro også er anledning til at sparke gang i forhandlingerne om næste års kommunale økonomi.

Han peger på tre forhold, der vil kræve et løft af kommunernes økonomiske rammer.

– Vi har haft en række udgifter forbundet med corona – ekstra rengøring, mere personale for eksempel – på de områder, hvor det har været vanskeligt at løse opgaverne og derfor har krævet nogle ekstra ressourcer. De udgifter skal vi selvfølgelig have dækket. Den aftale har vi sådan set lavet med regeringen, men den samlede regning skal afklares endeligt i økonomiforhandlingerne, siger Jacob Bundsgaard.

LÆS OGSÅ Regeringen kræver konsulentbesparelser og effektiviseringer

Desuden har en række områder været ramt af nedsat aktivitet på grund af coronakrisen. Det gælder både for børn- og ungeområdet og for ældreområdet, peger KL's formand på.

– Vi har et efterslæb, som man jo kan se på mindreforbruget i kommunerne (kommunerne brugte 2,7 mia. kroner mindre end budgetteret i 2020 ifølge foreløbige regnskabstal, red.) Det er et ganske betragteligt efterslæb, både når det handler om rehabilitering af ældre, læring i folkeskole, hvor der, på trods af at lærerne har gjort et kæmpe stykke arbejde med at lave digital undervisning, er nogle børn, der mangler noget fagligt, siger Jacob Bundsgaard og fortsætter:

– Der er rigtig meget, der skal genstartes i forhold til at hjælpe skrøbelige børn og unge ind i fællesskaber igen, og der er også nogle ensomme ældre, der har brug for, at der er aktiviteter, der skal hjælpe dem ind i fællesskaberne igen. Alle de ting kommer til at kræve en indsats. Og skal vi have mulighed for at indhente det i det år, der kommer, så er det helt afgørende, at der er penge til det.

Endelig peger Jacob Bundsgaard på, at de udfordringer, som kommunerne stod med, før corona brød ud, også vil være der, når der er styr på coronasituationen.

– Hverdagen melder sig lynhurtigt, når vi kommer på den anden side af corona. Vi har en udfordring med rekruttering på ældreområdet. Der er et stort behov for at øge kvaliteten på det specialiserede socialområde og især på handicapområdet, hvor kommunerne fra tid til anden får kritik af den måde, vi løser opgaven på. Der må vi bare sige, at det altså hænger uløseligt sammen med, at der er et stort udgiftspres på området. Så vi har brug for, at det område kommer til at fylde noget i økonomiforhandlingerne, så vi kan løfte den opgave bedre, siger Jacob Bundsgaard.

Den lange liste af opgaver betyder altså, at når kommunerne og regeringen skal forhandle om næste års økonomi, så bliver det med et kommunalt ønske om både at bruge de penge, der blev tilovers i 2020 for at indhente det betragtelige efterslæb, som KL-formanden taler om, og om at få et løft af servicerammen til at løse de andre udfordringer, der står for døren.

– Alt det melder sig, og det kræver, at vi får et løft af vores økonomi. Både så vi kan indhente det tabte, og så vi kan møde de forventninger, som borgerne har til den service, vi gerne vil levere, siger Jacob Bundsgaard.

KL's topmøde foregår virtuelt og bliver skudt igang i dag torsdag. jki@kl.dk

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: KL-formand: Coronaefterslæb kræver løft i økonomien i 2022 Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger