Bedre varslinger af oversvømmelser i fremtiden er et resultat af dataprojektet. Foto
Bedre varslinger af oversvømmelser i fremtiden er et resultat af dataprojektet. Foto
17.03.2021 kl. 12.03

Beredskab for oversvømmelser styrket ved at samle data

I fremtiden kan DMI varsle beredskabet om oversvømmelser endnu tidligere. Kommunernes data om vandstand og vandføring i vandløb bliver nu samlet med Miljøstyrelsens data og gjort tilgængelige på én platform.

Danske vandløbsdata, der tidligere lå adskilt hos forskellige dataejere, er nu samlet ét sted. Det betyder blandt andet, at DMI kan varsle beredskabet i Danmark endnu tidligere ved oversvømmelser.

I fremtiden kan klimaforandringer medføre flere oversvømmelser i Danmark. Derfor er det vigtigt, at myndigheder og brancher bliver klogere på, hvor og hvordan oversvømmelser kan ramme.

Det er en af årsagerne til, at kommunernes data om vandstand og vandføring i vandløb nu er samlet med Miljøstyrelsens data og gjort tilgængelige på én platform.

Dataene anvendes af mange forskellige brancher som eksempelvis beredskabet, vejrtjenester, forsynings- og landbrugssektoren samt forskningsinstitutioner og rådgivere. Ligeledes er der en række andre offentlige aktører, der bruger vandløbsdata i forvaltningsprocesserne.

LÆS OGSÅ ARC er tættere på 20 millioner euro til CO2-fangst

– Kommunerne har en kæmpestor og vigtig opgave i forhold til klimatilpasning langs vandløbene. Data, der er tæt på at være i realtid, om vandstand og vandføring er essentielle for alle, der arbejder med klimatilpasning og vandløb. Derfor glæder det os, at vi nu kan være med til at udstille disse data, så de bliver tilgængelige for alle vores samarbejdspartnere og andre kommuner, siger chefkonsulent Lars Kaalund fra KL, der har været med i styregruppen for projektet.

Fælles digitaliseringsstrategi

Projektet er en del af den fællesoffentlige digitaliseringsstrategis initiativ for terræn, klima og vand, hvor Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering (SDFE), Miljøstyrelsen, Danske Regioner, KL, Danmarks Miljøportal og GEUS har arbejdet sammen at styrke datagrundlaget for klimatilpasning.

Vandløbsdata udgør en væsentlig del af det fundament, som en række modeller indenfor vandstand og vandføring bygger på.

Hos Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) er man derfor glade for udsigten til at kunne styrke varslingen af beredskabet tidligere.

LÆS OGSÅ Affaldssortering bliver dyrere end klimaaftalen anslår

– Vi lærte fra oversvømmelserne med historisk høje vandstande omkring Ribe og Silkeborg i februar 2020, hvor vigtigt det er for beredskabet at vide i god tid, hvor de sker, og hvor lang tid de har til at reagere, så de kan hjælpe bedst muligt, siger Michael Butts, der er chefkonsulent i DMI.

Han har været med til forarbejdet på projektet, og bruger blandt andet dataene til at understøtte klimasikring - herunder foretage bedre varslinger.

– Det er fantastisk, at flere data er samlet og tilgængeliggjort, men det vigtigste for mig er, at vi nu også får informationerne endnu hurtigere fra det tidspunkt, de bliver målt af måleenhederne rundt omkring i landet. Det er relevant for DMI for at hjælpe beredskabet, siger Michael Butts.

Mulighed for at bygge nyt

Flemming Mønsted Claësson, der er biolog i Miljøstyrelsen, er glad for udsigten til at udbrede flere data, men også spændt på perspektiverne i kommende projekter, der bygger ovenpå.

LÆS OGSÅ Ny direktør for by, kultur, miljø og beskæftigelse i Albertslund

– Vi får data ud at leve på en lettilgængelig måde med selvbetjening og med et fælles fundament. Og når flere data udstilles, kommer der ny og mere omfattende brug af dem. Det betyder, at folk kan udvikle nye smarte løsninger ovenpå dataene, som eksempelvis nye modeller til varslingssystemer, siger Flemming Mønsted Claësson. tkn@kl.dk 

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Beredskab for oversvømmelser styrket ved at samle data Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger