Prøver af spildevandet kan afsløre forekomsten af corona-virus, inden et større udbrud viser sig. Foto: Colourbox
Prøver af spildevandet kan afsløre forekomsten af corona-virus, inden et større udbrud viser sig. Foto: Colourbox
16.03.2021 kl. 12.30

Ishøj sporer smitte gennem spildevandet

Mens forsøg med smitteopsporing gennem spildevand netop er taget i brug på Bornholm, viser det gode resultater i Ishøj. Kommunen målretter nu test-indsats mod enkelte boligområder.

”Lige nu vokser covid-19-smitten meget i Gadekæret, Lundene og Vejleåparken Syd, viser spildevandsprøver. Vi opfordrer beboerne i disse områder til at tage en test hurtigst muligt, så vi kan begrænse smitten.”

Sådan skriver Ishøj Kommune på sin Facebook-side og opfordrer samtidig borgere i syv andre områder af kommunen til at være særligt opmærksomme i øjeblikket.

Ishøj er lige nu den kommune i landet med næstflest smittede pr. 100.000 borgere, og i de seneste uger har Ishøj Vandværk deltaget i et pilotprojekt, hvor der er foretaget prøver af spildevandet i Ishøj for at finde de steder i kommunen, som udleder mest covid-19-virus.

Det er disse prøver, som har afsløret den voksende smitte i tre specifikke områder. Og det giver nu kommunen mulighed for at sætte mere målrettet ind.

LÆS OGSÅ Sådan påvirker coronaen borgmestrenes arbejdsuge

– Vi har nogle forskellige værktøjer, når vi skal nedbringe smitten. Ét af værktøjerne er, at vi opfordrer alle vores borgere til at tage en ugentlig test. Men nu har vi fået endnu et værktøj med disse spildevandsprøver, som giver os mulighed for at se, hvor smitten vokser, inden vi får et stort udbrud. På den måde kan vi bedre holde øje med smitten, arbejde mere målrettet og tage et eventuelt stort smitteudbrud i opløbet, siger Rikke Hesselø, leder for Sundhed og Analyse i Ishøj Kommune.

Kommunen får ikke umiddelbart assistance fra Styrelsen for Patientsikkerhed i form af testambassadører, men ifølge borgmester Ole Bjørtorp (Ishøjlisten), vil kommunen selv sende folk på gaden for at opfordre borgerne i de ramte områder til at lade sig teste.

– Vi er ved at opbygge et hold, som sammen med de lokale fra boligselskaberne kan gå ud og opfordre til, at man bliver testet i de områder specielt. Vi kan ikke tvinge dem – det er det lidt kedelige. Men flere kan godt blive testet på den her måde, siger Ole Bjørstorp til P4 København.

Metoden med at spore smitte i spildevandet har også med succes været anvendt som pilotprojekt i Hjørring Kommune, og fra tirsdag i sidste uge og 30 dage frem afprøves metoden på Bornholm i et tæt samarbejde mellem Statens Serum Institut, Bornholms Energi og Forsyning, Bornholms Kommune og selskabet Eurofins. ksp@kl.dk

LÆS OGSÅ Coronasmitten udfordrer også skolerne
Emneord
COVID19

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Ishøj sporer smitte gennem spildevandet Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger