Miljøminister Lea Wermelin kunne på mødet med kommunerne i dag afsløre, at dommerkomiteen består af bonderøven Frank Erichsen og insektentusiasten, biolog Morten DD Hansen. Foto: Miljøministeriet
Miljøminister Lea Wermelin kunne på mødet med kommunerne i dag afsløre, at dommerkomiteen består af bonderøven Frank Erichsen og insektentusiasten, biolog Morten DD Hansen. Foto: Miljøministeriet
15.03.2021 kl. 14.05

Bonderøven og insektentusiasten skal kåre den vildeste kommune

Kommunerne er vilde med at være med i dysten om at være Danmarks vildeste. I dag har de møde med miljøminister Lea Wermelin (S), der har sat en præmie på højkant. Man kan melde sig til kampen for biodiversitet frem til 24. marts.

Men så en dag gik jeg op til ministeren og sagde // "Du der, få lige fødderne ned
Og ta' hatten af // Mand kan du ikke se at det hele er ved at gå fuldstændig agurk // Så hvad gør vi nu, din gamle skurk?"

Sådan lyder det i en gammel Gasolinsang.

Manden, der forrige år gik op til miljøminister Lea Wermelin (S), var Frank Erichsen, også kendt som Bonderøven fra DR. Han ville fortælle om et TV- program, der skulle sætte fokus på, at det er gået fuldstændig agurk i naturen. Biodiversiteten er på kraftig retur. Dyr, insekter og planter forsvinder i hastig fart.

Problemet er de kedelige monokulturer i landbruget, i parcelhushaven, hvor robotplæneklipperen kører rundt i græsørkenen. Og det samme gælder på offentlige arealer. Bonderøven havde fundet en kommune, der ville være med til at forsøge at få naturen tilbage. "Giv os naturen tilbage" hed programserien, hvor man kunne se Hjørring Kommunes kamp for at skabe mere biodiversitet.

LÆS OGSÅ 150 millioner kroner skal forandre landbrugsjord til natur

For eksempel kunne man se borgmester Arne Boelt lade græsset stå i sin egen have.

Danmarks vildeste

Men i modsætning til ministeren i Gasolinsangen, så bad miljøminister Lea Wermelin ikke Bonderøven ”gå fanden i vold”. Tværtimod blev hun så inspireret, at hun brugte ideen til at iværksætte sin egen kampagne og konkurrencen "Danmarks VILDESTE kommune".

På hjemmesiden er der pt. officielt 11 tilmeldte kommuner, men tilmeldingerne tikker stadig ind, og uofficielt er antallet af deltagere nærmere oppe på de 20, og der kan komme flere til frem mod 24. marts, der er sat som tilmeldingsfrist.

Miljøminister Lea Wermelin har inviteret alle danske kommuner til infomøde om kommunedysten i dag. Mødet har til formål at gøre kommunerne klogere på dystens spilleregler, hvor der er lagt op til fri leg for alle i bestræbelserne på at løfte sin kommune op i superligaen af landets Vilde Natur-kommuner.

LÆS OGSÅ 90 kommuner vil være vildere

Mødet blev afviklet virtuelt, og ministeren serverede en motiverende overraskelse for de deltagende kommuner på informationsmødet – nemlig en kontant gevinst til vinderkommunen:

– Foruden den ærefulde titel som Danmarks VILDESTE kommune, får den vindende kommune også muligheden for at få 1 million kroner af Den Danske Naturfond til et VILDT naturprojekt, sagde miljøministeren på mødet.

Lea Wermelin kunne samtidig afsløre, at netop Frank Erichsen og Morten DD Hansen er meddommere, når den vildeste kommune skal kåres. Sidsnævnte Morten DD er biolog og naturvejleder og medvirker i DR-programmet, hvor han med sin smittende entusiasme for insekter, formidler nødvendigheden af vild natur. For eksempel en forståelse af, at planter ikke bare er plante. Insekter og planter har et særligt forhold, der er blevet til gennem tusinder af års evolution. For eksempel har man kun en blåhatbi, hvis man har planten blåhat. Så simpelt eller komplekst er det.

Alle vinder

Miljøministeren understregede på dagens møde, at der ikke tale om en konkurrence mod hinanden, men en konkurrence om at give naturen i Danmark bedre vilkår. For uanset, hvilken kommune der næste år kan kalde sig Danmarks VILDESTE, så er den vigtigste præmie den vilde natur, vi i fællesskab kan give videre til vores børn og børnebørn.

LÆS OGSÅ Helt vildt mange kommuner vil være den vildeste

Den Danske Naturfond har sponsoreret præmien. Bestyrelsesformand Bengt Holst forklarer hvorfor.

– Naturen er i tilbagegang, og der er i dén grad brug for mere vild natur i Danmark. Så da vi i Den Danske Naturfond hørte om miljøministerens opfordring og invitation til landets kommuner om at stå sammen og i fællesskab give naturen en hjælpende hånd, var vi ikke i tvivl. Selvfølgelig vil vi gerne hjælpe. Vi håber, vores donation på en million til den vindende kommune kan være med til at motivere, at alle Danmarks 98 kommuner melder sig ind i naturkampen og dysten om at blive Danmarks VILDESTE kommune, siger Bengt Holst. tkn@kl.dk

Læs mere om dysten og se hvilke kommuner der allerede er tilmeldt på dkvild.dk

Emneord
Natur, Miljø, Teknik

Kommenter denne artikel

Skriv kommentar
Svar på dette indlæg: Bonderøven og insektnørden skal kåre den vildeste kommune Felter med * skal udfyldes
 
Se flere kommentarer

Skriv hvad du søger